Investeren in de ruimtevaart

Terwijl SpaceX, het tot de verbeelding sprekende bedrijf van Elon Musk, stilaan succes begint te boeken staan aan de zijlijn nog heel wat interessante bedrijven te dringen. Bedrijven die minder media-exposure krijgen maar minstens even boeiend zijn vanuit investeringsstandpunt, krijgen stilaan maar zeker de broodnodige financiële steun. Ook overheden investeren in deze innovatieve sector, en dat doen ze heus niet voor de mooie ogen van de astronaut.

Virgin Galactic van Richard Branson, SpaceX van Elon Musk, Xcor met als partner Rodania-baas Philip Cracco, Amazon’s Jeff Bezos met zijn Blue Origin, ga zo maar door. Al deze ondernemers pompen momenteel kapitaal in ruimte-ondernemingen. Veel van deze bedrijven zijn er op gericht om de commerciële ruimtevaart te ontwikkelen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om te investeren in de ruimtesector.

Investeren in raketten voor de ruimtevaart

Ooit al gehoord van Orbital ATK? Vermoedelijk niet, dit bedrijf is een concurrent voor de SpaceX en produceert satellieten en raketten. Net zoals het bedrijf van Elon Musk kende Orbital ATK recent een tegenslag. In oktober 2015 ontplofte één van hun transportraketten toen deze het ISS moest gaan bevoorraden. Een verloren veldslag is echter geen verloren oorlog. Volgens analisten kan dit ruimtebedrijf best wel tegen een stootje. Vooral hun business van commerciële satellieten draait goed. Vanaf 2017 wordt het bedrijf een jaarlijkse omzetgroei van meer dan 4 procent toegedicht.

De luchtvaart en ruimtevaart hand in hand

Enkel jaren geleden sloot vliegtuigbouwer Boeing een joint-venture met Lockheed Martin namelijk United Launch Alliance. Dit nieuwe bedrijf haalde heel wat overheidscontracten binnen. Momenteel zijn de opbrengsten uit de ruimtedivisies eerder beperkt maar goedkopere raketten moeten soelaas brengen. De Vulcan raket wordt verwacht tegen 2019 en gaat vol de concurrentie aan met SpaceX.

Daarnaast ontwikkelt Boeing ook nog eens het CST-100 ruimtevaartuig. Een transportunit die wel zeven astronauten kan vervoeren. Daarvoor ontvangt Boeing 4,2 miljard dollar van de NASA. Tegen 2017 wordt de het ruimteschip operationeel. Uiteraard haalt Boeing nog altijd het leeuwendeel van zijn winsten uit zijn vliegtuigactiviteiten. De luchtvaart stijgt jaar na jaar substantieel en daar plukt Boeing (samen met concurrent Airbus) de vruchten van. De toekomst ziet er dus behoorlijk rooskleurig uit voor het bedrijf uit Chicago.

CST-100 van Boeing

Ondertussen bouwt partner Lockheed Martin zijn ruimtevaartactiviteiten gestaag verder uit. Met het Orion ruimtetuig wil Lockheed Martin de opvolger voor de Space Shuttle afleveren. De Orion zal ook kunnen instaan voor “deep space”-missies met de bedoeling om de ruimte verder te exploreren. Het bedrijf stopt niet met nieuwe acquisities, de honger is nog steeds niet gestild. Vorig jaar was Astrotech Space Operations aan de beurt, een bedrijf dat diensten aanbiedt om satellietlanceringen te faciliteren. Daarmee boort Lockheed Martin een nieuwe nichemarkt aan waarbij ook kleinere satellieten kunnen gelanceerd worden.

Ook Yahoo, Apple en Google investeren in de ruimtevaart

Maar er zijn ook tal van kleinere spelers actief op deze innovatieve en booming markt. Zo is er DigitalGlobe, een bedrijf gespecialiseerd in hoge-resolutie beelden van de aarde. Klanten van DigitalGlobe zijn de grote commerciële spelers als Yahoo, Apple en Google. Met een groei van meer dan 10 procent per jaar is dit volgens veel analisten een topper om in het oog te houden.

Naast de commerciële ruimtevluchten, de lancering van satellieten, het ontwikkelen van ruimtetuigen of de uitbouw van ruimtefotografie, kan je ook investeren in de vuilniskar van onze melkweg. Volgens het Space Surveillance Network, een overheidsagentschap met als taak de observatie van alle objecten groter dan een tennisbal, zijn er momenteel meer dan 8000 objecten in een baan rond de aarde. Van overtollige raketonderdelen, inactieve satellieten, tot gewoon afval. Er is een groeiende bezorgdheid over die 8000 stukken die vrij rond onze aardbol circuleren. Ze kunnen schade aanrichten aan de nog werkende satellieten (kostprijs: gemiddeld een half miljard dollar). De afvalbeheerder van de toekomst, heeft dus heel wat werk voor de boeg.

Conclusie: tot voor kort was de verkenning van de ruimte een taak van overheden. Maar door de interactie met privébedrijven ontstaat een volledig nieuwe markt. Een markt waar investeerders met open armen worden ontvangen. En niet onbelangrijk een markt met letterlijk onmeetbare mogelijkheden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.