Investeren in bossen en bomen

Schrikwekkende beelden van ontbossingen op grote schaal, zo zien we ze wel vaker passeren. In Zuid-Amerika verdwijnt steeds meer bos op een steeds grotere schaal. Wereldwijde stadsontwikkeling en landbouw kalven het bosbestand nog verder af. In Europa begint de bewustwording te groeien. Herbebossing is ook in Vlaanderen een hot item. Door de schaarste en de aanhoudende vraag, is het investeren in bossen een zeer stabiele investering geworden. In dit artikel laten we je het bos weer door de bomen zien.

Investeren in bossen is een langetermijninvestering. De aankoop van een bosrijk gebied is geen kleine beslissing met een snelle return. Een goed overwogen aankoop die rekening houdt met tal van factoren zal jou het beste rendement opleveren. Gespecialiseerde agentschappen kunnen de aankoper adviseren bij de aankoop van een bos. Zo’n agentschap kan je wijzen op belangrijke factoren als toegankelijkheid, vegetatie en de prijs.

Hoe investeer je in een bos?

Je kan op verschillende manieren investeren in bossen. De meest voor de hand liggende is de aankoop van een bos. Bossen worden steeds schaarser. Volgens de Bosbarometer 2015 van BOS+ neemt het ontbossingstempo nauwelijks af. Andere mogelijkheid is het aankopen van grond en daar bomen op planten. Daarvoor trekt Vlaanderen de subsidiekast open. Voorwaarde is dat de bomen er minstens 20 jaar blijven staan. Je rendement wordt bepaald door twee zaken: de jaarlijkse verkoop van hout en de meerwaarde van de grond. Heel eventueel krijgt de grond een nieuwe invulling als bouwgrond. Reken daar maar niet op, maar mocht dit het geval zijn dan stijgt de waarde van de grond explosief.

Lange termijn rendement

Hout in het algemeen brengt overigens mooie rendementen met zich mee. Hout in zijn pure vorm kan rekenen op 2 à 4%. Echt financieel interessant wordt het wanneer je investeerde in een bos met eiken en nu de houtopbrengst gaat verkopen. Sinds 2010 wordt een rendement opgetekend van maar liefst 21%. In Groot-Brittannië houdt men sinds 1992 de Annual Forestry Index bij. Dit zijn de gebundelde cijfers van maar liefst 133 commerciële bossen doorheen het Britse landschap. Ook hier zien we jaarlijks een sterk rendement.

Momenteel worden in heel wat landen hout geïmporteerd omdat ze de vraag niet bij kunnen houden. Tegen 2030 daalt de productie nog verder, met als gevolg een tekort op de markt. Voor investeerders kan dit uitstekend nieuws zijn. De lage olieprijs kan echter roet in het eten gooien. Hoe lager de prijs van olie, hoe evidenter het wordt om te importeren. Anderzijds heeft hout geen bewaardatum, zo kan je de bomen pas rooien wanneer de markt aantrekkelijke prijzen biedt.

Lees meerDuurzaamheid: steeds belangrijker criterium voor beleggers

Houtfondsen

Andere producten om te beleggen in hout en bossen zijn de fondsen of de aandelen. Echter, geen van de houtfondsen kunnen tippen aan de stabiliteit en de rendementen die bosgronden bieden. Een closed-end bomenfonds investeert in bossen, maar gezien bomen maar traag groeien is het ook even wachten op milde tekenen van rendement. Open-end fondsen investeren dan weer onmiddellijk in aandelen in bossen. Voordeel hiervan is dat jouw geld beschikbaar blijft en er dus sprake is van een lager risico.

Zeker is, zolang de wereldpopulatie blijft aanzwellen en hout een belangrijk product blijft in vele sectoren, de vraag naar hout het aanbod zal blijven overtreffen. Vraag is of Vlaanderen de beste regio is om te investeren in fysieke bossen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.