Investeren in Belgische landbouwgrond

Als het van professor Steven Van Passel van UHasselt afhangt, zou de tijd wel eens rijp kunnen zijn om te investeren in Belgische landbouwgrond. Door de hogere temperaturen als rechtstreeks gevolg van de klimaatwijzigingen zou de waarde van de grond met 8,5 procent kunnen toenemen. Een aanzienlijke toename waar zowel landbouwers als investeerders vruchten van kunnen plukken.

In het wetenschappelijke tijdschrift ‘Environmental & Resource Economics’ verschenen de resultaten van een opmerkelijke studie naar het investeren in landbouwgrond. Landbouwbedrijven in het zuiden van Europa zien door de opwarming van de aarde hun inkomsten drastisch dalen. Een omgekeerd effectief zien we dan weer in West- en Noord-Europa waar de inkomsten dan weer significant toenemen. Volgens professor Van Passel, verbonden aan de Universiteit van Hasselt, kan de landbouwwaarde door de hogere temperaturen met 8,5 procent toenemen.

Uitgebreide Europese studie

De studie onderzocht bij meer dan 40.000 landbouwbedrijf het verband tussen de financiële data en het klimaat. “Daarbij maakten we gebruik van een economische methode die rekening houdt met de aanpassingsmogelijkheden van bedrijven”, aldus professor Van Passel. Ook parameters als de bodemkwaliteit en de afstanden tot steden en havens speelden een rol. Uit het onderzoek bleek dat bij een potentiële stijging van 1 graad de waarde van landbouwgronden in Spanje en Italië 5 procent zou dalen. In Portugal en Griekenland loopt dit zelfs op tot 9%. Landbouwgrond in Ierland, het Verenigde Koninkrijk en de Scandinavische landen kan dan weer met tien procent in waarde stijgen. Maw investeren in landbouwgrond loont echt wel de moeite.

Tot slot houdt Steven Passel een pleidooi om te investeren in groene technologieën: “We moeten binnen de landbouw blijven zoeken naar nieuwe manier om met klimaatverandering om te gaan, zoals nieuwe variëteiten of duurzame en efficiënte irrigatietechnieken. Clean technologies of groene technologie vormen daar eveneens een belangrijk onderdeel van”.

(bron: De Standaard)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.