Investeren in de Keniaanse bloemenhandel

Ooit al eens een boeketje rozen gekregen of gegeven? Dan is de kans groot dat ze uit Kenia kwamen. Het Afrikaanse land is de derde grootste exporteur van bloemen. 35% van alle bloemen verkocht in Europa werden gekweekt in Kenia. In deze florerende business liggen dan ook heel wat kansen voor investeerders verscholen.

De Keniaanse rozen staan bekend voor hun lange levensduur. Het Afrikaanse land beperkt zich echter niet tot enkel de klassieke roos. De anjers en tal van zomerse bloemen worden massaal geëxporteerd naar Rusland en de Verenigde Staten. Toch mikt de Keniaanse bloemenmarkt vooral op Europa.

De “flower power” van Kenia komt er dankzij een zonnig klimaat, waardoor je het ganse jaar door kwaliteitsbloemen kan kweken. Je hebt dus geen dure serres nodig, wat de prijs dan weer aanzienlijk drukt. Bovendien transporteer je goederen van Nairobi zonder veel moeilijkheden richting Europa. De luchthaven opende zelfs een speciale loods enkel voor bloemen en groenten. De bloemen geraken dus op zeer korte termijn tot bij de consument.

Investeren in bloemen in een stabiel (economisch) klimaat

De bloemenbusiness in Kenia is gigantisch. Een half miljoen inwoners hangen rechtstreeks af van de handel in bloemen. De cijfers komen van de Kenya Flower Council, een orgaan wat toeziet op de florissante handel. Meer dan 127 gigantische bloemenboerderijen omgeven de hoofdstad Nairobi. In een cirkel omheen Lake Naivasha vind je de meeste activiteit.

De afhankelijkheid van het zoete water is zeer groot. Daarom ziet de sector nauwlettend toe op het juiste proportionele gebruik van het water. Samen met het WWF nemen de bloemenkwekers de waterkwaliteit au sérieux. Zonder water, geen bloemen. Zonder bloemen, geen inkomen. Dat hebben de Kenianen heel goed begrepen.

De Kenianen kweken op maat. Europeanen kopen liever een bos kleine rozen, terwijl Russen graag uitpakken met één enkele klepper van een roos. En je hoeft de kwekers geen lessen te leren. In 2015 was de Keniaanse bloemenindustrie goed voor 600 miljoen dollar. Ze exporteerden bijna 125.000 ton bloemen. Ongeveer twee derde had Nederland als bestemming waar ze verkocht werden aan bloemisten op veilingen.

De grote afzetmarkt in Europa biedt de Kenianen de zekerheid van een dichte afnemer. Anderzijds zijn ze sterk afhankelijk van de Europese conjunctuur. Elke recessie of aanloop tot wat mindere tijden, weerspiegelt zich automatisch ook op de Keniaanse bloemenmarkt. Ondertussen tast de Kenya Flower Council ook ander terrein af. De markt in Australië, Canada en Japan kan binnenkort ook wel eens binnen het bereik van Kenia komen.

Kan je straks investeren in Rwandese bloemen?

Ondertussen scholen de Keniaanse bloemenboeren hun Rwandese collega’s bij. In Rwanda zetten ze een gezamenlijk project op van 35 hectare. Tegen 2017 hopen de Rwandezen om ongeveer 200 miljoen dollar aan bloemen te exporteren.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.