Investeren als bescherming

Vaak investeren beleggers om winst te maken. Een spaarboekje brengt sowieso heel weinig op de dag van vandaag, dus is investeren in de beurs een interessantere optie. Maar wat als je eerder belegt om je te beschermen tegen bepaalde schokken in de economie? Bescherm je koopkracht, dek je in tegen eventuele toekomstige prijsstijgingen of extreme economische situaties. Hoe pak je het investeren als bescherming aan?

Goud

Goud is wereldwijd een schoolvoorbeeld van een beschermend actief. Fysiek goud wordt nog steeds gezien als iets heel waardevol in tijden van economische neergang. Men redeneert dat munten of klompjes goud, in echt slechte tijden, nog steeds kunnen omgeruild worden voor goederen. Zeker wanneer de waarde van geld zwaar zou schommelen omwille van inflatie.

Lees meer: Hoe wordt de goudprijs bepaald?

Bitcoins

Ook Bitcoins en andere cryptocurrency worden door bepaalde investeerders niet gekocht omwille van hun winstpotentieel. Sommige beleggers geloven dat het bankensysteem, zoals het nu bestaat, gedoemd is om te mislukken. Banken schrijven leningen uit met het geld van spaarboekjes als onderpand. Mocht iedereen ter wereld al zijn spaargeld willen afhalen van de bank, dan ligt de volledige economie compleet plat. Ons spaargeld zit helemaal verweven in het systeem. Cryptogeld wil deze risico’s uitsluiten.

Lees meer: Wat maakt de koers van bitcoin volatiel?

Indekken tegen prijsstijgingen specifiek actief

Ben je bang dat prijsstijgingen van de olieprijs het gebruik van je auto, of de verwarming van je woning, duurder zal maken? Dan kan je als tegenprestatie ook gewoon wat aandelen van olieverwerkende bedrijven in je portefeuille opnemen. Als deze bedrijven winst maken omwille van prijsstijgingen, dan word jij ook rijker. Zo hoef je je geen zorgen te maken over prijsstijgingen aan de pomp, je bent hiervoor ingedekt.

Olie is een eenvoudig voorbeeld van het indekken van prijsstijgingen of risico’s. Maar je kunt het ook breder bekijken. Als je bang bent dat automatisering een bedreiging is voor je job, kan je ook hierin gaan investeren als bescherming. Lopen je kosten maandelijks op wegens ziekte, geboorte van een baby, renovatieproject,… Investeer in de sectoren waar je op dit moment geld aan uitgeeft om je centen gedeeltelijk te recupereren!

Denk zoals grote bedrijven

Grote bedrijven, maar ook kleinere ondernemers, zoals landbouwers of exporteurs, denken niet in het heden maar over de toekomst. Ze dekken zich in tegen toekomstige stijgingen op verschillende markten. Landbouwers dekken zich zelfs in tegen toekomstige dalingen van bepaalde grondstoffen die ze produceren. Dit met behulp van futures. Als kleine investeerder kun je net zo gaan redeneren. Beschouw je spaargeld, uitgaven en beleggingen als jouw kleine bedrijf waar je elke stap goed overdenkt.

Wisselkoersverschillen opvangen

Koop je steeds vaker producten bij Amazon US of andere Amerikaanse webshops? Dan kan je stelselmatig je portefeuille met Dollar aanvullen wanneer de koers laag staat. Je bent blij met een jaarlijks rendement van 5% bruto dividend op je aandelen, maar kijkt niet om naar de wisselkoersverschillen als je shopt? Elke gespaarde Euro telt! Zelfs als de Dollar weer gestegen is, koop jij spullen aan met je eerder, goedkoop gekochte munt. Of verleg je focus, wie weet kan je deze producten aankopen via het Verenigd Koninkrijk, waar het Pond historisch laag staat!

Beschouw beleggen niet zomaar als een winst genererende activiteit. Het inperken van verlies omwille van prijsstijgingen is net zo belangrijk. Deel in de winst van de bedrijven waar je geld aan uitgeeft. Durf out of the box te denken en beschrijf enkele doemscenario’s die jou en je gezin kunnen treffen en dek je hiervoor in. We betalen jaarlijks verschillende soorten verzekeringen, waarom dan ook niet onze beleggingen hiervoor in te zetten en zo investeren als bescherming!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.