Investeer in voetbal en scoor!

Meer dan 5 miljard dollar zijn ze waard, de vijf grootste clubs ter wereld. Gareth Bale verkaste van Tottenham naar Real Madrid voor 100 miljoen euro. De tv-rechten voor de Britse Premier League, zeg maar de eerste klasse, werden verkocht voor 6,9 miljard euro. Het zijn maar enkele van de astronomische bedragen die de ronde doen in de gekke wereld van het voetbal. Geen wonder dat investeerders en beleggers harder dan ooit lonken naar de voetbalcenten.

De zoektocht naar nieuwe groeimarkten is ook in de sector van het voetbal actief aan de gang. De Britse Premier League timmert al een flink eind aan de weg. De populariteit én de merkwaarde van clubs als Manchester United komt dan ook deels voort uit een sterke Aziatische interesse. Europese topclubs maken niet zelfden een tournee langs landen in het verre Oosten. Nu krijgen de Chinezen stilaan zelf de dollartekens in de oog.

De voetbalgekke Xi Jinping, China’s president, wil dat zijn land competitiever wordt in het mondiale voetbal. Na hun afgang tijdens hun eerste en enige WK-deelname in 2002, pompt China tientallen miljoenen in de ontwikkeling van sport- en voetbalscholen. De ene ronkende voetbalnaam na de andere vertrekt richting oosten Jackson Martinez werd voor 40 miljoen euro weggeplukt bij Atletico Madrid, Guanghzou rijfde Robinho al binnen. Chelsea moest Ramires dan weer laten gaan. De grote transfers naar China zijn niet meer bij te houden. In één transferperiode werd meer dan 300 miljoen euro gespendeerd aan topspelers.

Voetbal initieert nieuwe sectoren

En niet alleen in Azië valt er flink wat te verdienen met voetbal. Ook in Afrika en Rusland worden er lustig euro’s, dollars en roebels geschept. De mondialisering van de sport zorgt voor heel wat clubs, spelers en entourages voor een onophoudelijke stroom aan geld. De verkoop van de tv-rechten maar ook de professionalisering van de sport teren op een globale interesse voor de immens populaire balsport. Er ontstond zelfs een heuse consultancy-sector rond het voetbal.

Ook in onze eigen competitie zijn er heel wat ondernemers geïnteresseerd geraakt in voetbal. Denk maar aan Marc Coucke bij KV Oostende, de Maleisiër Tan bij KV Kortrijk, Roland Dûchatelet bij Sint-Truiden en Standard, Bart Verhaeghe bij Club Brugge of AB-Inbev’er Alexandre Van Damme bij RSC Anderlecht. Ondernemers kopen die clubs niet louter omwille van een diepgewortelde clubliefde. Voetbal is meer dan ooit geld, veel geld!

Beursgenoteerde voetbalclubs

Hoewel de onvoorspelbaarheid van voetbal niet aantrekkelijk is voor beleggers, trekken toch heel wat clubs naar de beurs. Uit de Deense competitie zijn maar liefst 5 clubs vertegenwoordigd op de beurs. In Turkije noteren 4 clubs. Op een gedeelde derde plaats met elk 3 clubs zien we Italië en Portugal. Grote voetballanden als Groot-Brittannië (2), Duitsland (1) en Frankrijk (1) vinden we niet terug in de kopgroep. Opvallend is dat Manchester United, qua merknaam de grootste club ter wereld, noteert op de Amerikaanse beurs.

De koersen zijn echter geen doorslaand succes. Alle aandelen van Europese voetbalclubs vind je verzameld onder de Stoxx Europe Football Index. Deze index kreeg het de voorbije jaren hard te verduren.

Investeren in een voetbalclub is een mogelijkheid, vaak gebeurt dit eerder uit clubliefde als voor de investeringswaarde. Een andere oplossing is om te investeren in een voetbalspeler. Het Duitse Kickrs is een digitaal crowdfundingplatform waarbij fans kunnen investeren in een aanstormend talent. Als een transfer van zo’n jonge voetballer goed uitpakt, dan is er onmiddellijk een torenhoog rendement. Maar net zoals bij andere beleggingen is hier ook een degelijke kennis voor nodig.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.