Investeren in een paard

Een product is het investeren waard als het relatief zeldzaam is, ook al is het een paard. Of moeilijk te reproduceren. Of als er een grote vraag naar is. Paarden lijken op het eerste zicht niet meteen te voldoen aan de voorwaarden van een interessante investering en toch is niets minder waar. De hippische wereld herbergt een schat aan unieke investeringsmogelijkheden.

Marktwaarde van paardenzaad

Unieke paarden zijn paarden die een fantastische prestatie hebben neergezet. Ze zijn op internationale shows of wedstrijden verkozen tot de elegantste of snelste hengst. De eigenaar van het paard krijgt als beloning voor dit uitzonderlijk huzarenstukje vaak een dikke cheque. Zo krijgt de winnaar van de Kentucky Derby maar liefst 2 miljoen dollar. Maar daar zit de grootst winst niet. De verhoogde marktwaarde van de hengst zit hem in zijn zaad. Voor paardensperma worden heel wat harde dollars op tafel gegooid.

Opmerkelijk was het investeren in het paard in Tapit, een witte Amerikaanse hengst. Een uitzonderlijk racepaard was Tapit niet, en hij ging het nooit worden. Met als gevolg een bescheiden ‘stud fee’ (de prijs die je moet betalen om jouw merrie te laten dekken). Toen de zonen en dochters van Tapit echter prijzen begonnen binnen te halen, keerde het lot voor Tapit en zijn eigenaars. Zijn DNA is nu ongeveer 300.000 dollar waard per beurt. In totaal bracht Tapits sperma al meer dan 35 miljoen dollar op. Zijn totale waarde wordt momenteel geschat op 120 miljoen dollar.

Anders verging het Fusaichi Pegasus. Het duurste paard ooit werd in 2000 verkocht voor ongeveer 70 miljoen dollar. Behoorlijk imposante prijs voor een racepaard dat “maar” 1,9 miljoen dollar aan prijzengeld liep. Na zijn racecarrière begon dan ook de fokcarrière. De verwachtingen waren hooggespannen en de startprijs voor een dekking bedroeg aanvankelijk 150.000 dollar. Ondanks zijn vele overwinningen op de renbaan was zijn fokcarrière minder succesvol en de prijs kalfde al gauw af tot een schamele 7.000 dollar per pakje.

Investeren in Argentijnse paard embryo’s

In Argentinië gaan ze nog een stap verder. Het Zuid-Amerikaanse land staat bekend voor zijn uitstekende wijnen maar ook voor de zeer competitieve polo competitie. Tot nader order wordt polo nog altijd gespeeld vanop een paard en net die polopaarden zijn behoorlijk wat waard. Topkwaliteit van Argentijns paardensperma varieert tussen de 1.000 en 10.000 dollar per lading. Maar een derde factor zorgde voor een nieuwe evolutie in deze opmerkelijk handel: de biotechnologie. De Argentijnse biotechnologie behoort tot de meest vooruitstrevende van het Amerikaanse continent. Dankzij enkele pologekke bio-ingenieurs komen er nu ook Argentijnse embryo’s op de markt. Startprijs voor zo’n polopaard in wording: 20.000 dollar. Wereldwijde interesse – klanten komen uit de Verenigde Staten, Europa, Groot-Brittannië en Brazilië – drijven de vraag én prijs elk jaar de hoogte in.

Lees meer: Callopties kopen op biotech aandelen

Zowel het kopen van paardenzaad of de aanschaf van embryo’s is zeer eenvoudig. Alles kan online aangekocht worden. Met behulp van een gespecialiseerde firma wordt het pakket netjes afgeleverd.

Hefboomfonds voor paarden

Paarden worden nu eenmaal niet zo makkelijk verkocht als aandelen. Maar gelijkaardig aan hedgefondsen die investeren in wijn of kunst toelaten, slagen ook hefboomfondsen er in om mooie rendementen te halen.

Investeren in een ondergewaardeerd paard door ze beter te omringen, races winnen en zo hun marktwaarde op te krikken om ze vervolgens met een stevige winst door te verkopen.

De minimum investeringswaarde voor een hedgefonds ligt vaak aan de hoge kant. Wie over een kleiner kapitaal beschikt kan zich ook inkopen in een enkel paard of in een stoeterij. Uiteraard begin je hier niet aan zonder de nodige marktkennis.

Paardenvastgoed

In de wereld van de paardensport gaat zeer veel geld rond. Niet enkel aan de paarden hangt een stevig prijskaartje maar ook de accommodatie kost een aardige duit. Toppaarden reizen bovendien in grote klasse de wereld rond. En is het het paard niet dat reist, dan is het zijn zaad. De interesse in de paardenwereld groeit ook steeds. De economische impact is gigantisch. De VS schat het directe effect op 39 miljard dollar. De Europese Unie maakte bekend dat de paardenindustrie geraamd wordt op 100 miljard euro. In Groot-Brittanië groeit de sector elk jaar opnieuw ongeveer 19%. De booming business kent dan ook een tekort aan goede stoeterijen en paddocks.

Lees meer: De voordelen van investeren in recreatief vastgoed

Meer interesse in het paard en een grotere aandacht voor dierenwelzijn, legden nog een acute vraag uit de markt bloot namelijk een tekort aan pensionstallingen. In Nederland wordt momenteel druk geïnvesteerd in deze onderkomens voor oude paarden. Zo kunnen de dieren in alle comfort hun laatste dagen slijten. Noem het investeren in serviceflats voor paarden.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.