Investeer in een koerspaard

Een keer per jaar in de paddock staan op Waregem Koerse of in de zomermaanden je geluk uitproberen op de renbaan van Oostende kan wel eens leuk zijn. Maar wat als je je ogen gericht hebt op de ‘bigger ticket’ – in de winner’s circle staan als de trotse eigenaar van een winnende hengst?

Er is een onbekende maar zeer bloeiende industrie rond alles wat ook maar van dichtbij of ver ruikt naar het bezitten van een koerspaard. Het betreft een industrie die draait rond veilinghuizen, vertegenwoordigers van kopers en verkopers (de zogenaamde ‘bloodstock agents’) en firma’s die de gezamenlijke belangen verdedigen van meerdere paardenbezitters. Dat én de onvermijdelijke trainers, jockeys, dierenartsen, soigneurs en andere ‘professionals’ die ervoor instaan dat het paard ook effectief in de startboxen staat en hopelijk als eerste over de eindmeet komt.

In paardensport is er slechts 1 belangrijke drijfveer die de markt in gunstige zin stimuleert: de alsmaar groter wordende geldprijzen. In de USA steeg in de afgelopen 3 jaren de omzet in de sector met zo’n 10% tot een astronomische 1,1 Miljard USD of zo’n slordig miljard EUR. Deze groei is bijna uitsluitend te danken aan de omzetstijging in de casino’s en gokhuizen die inzetten op paardenrennen. In ons land zijn wedrennen niet meer top-of-mind, door de internationalisering en het internet kan je op eender welk moment geld inzetten op paardenwedrennen, waar ook ter wereld.

De basis van het hele gegeven ‘paardensport’ is: als je wil winnen moet je meespelen.

Door de groeiende interesse in de paardensport, ook in ons land ging de gemiddelde prijs voor een paard sterk de hoogte in. De gemiddelde verkoopprijs voor een 1 jaar oud volbloed – het meest verkochte type paard op paardenveilingen – ging met zo’n 13 percent omhoog tot ongeveer 58.000 EUR. Maar met de aankoop van een paard houdt het niet op.

Een paard – en zeker van een bepaald niveau – betekent kosten voor de voeding, de huisvesting, de trainings en dan hebben we het nog niet over de mogelijke gezondheidsproblemen. En dat kan bij een koerspaard behoorlijk aantikken tot meer dan 50.000 EUR per jaar.

Het mag dan ook niet verwonderen dat de overgrote meerderheid stellen dat de paardenbusiness een verliesspel is en dat je enkel mag investeren in wat ‘speelgeld’ dat je je kunt veroorloven te verliezen. Natuurlijk zijn er sommige eigenaars die winst maken, en een zeer klein deel van hen maakt een zeer aanzienlijke winst.

Tel maar even na, de winnaar van de grote Steeple Chase op Waregem Koerse – een niet echt significante wedstrijd in Europa maar naar Belgische normen een topper, ging vorig jaar huiswaarts met 60.000 EUR en een schone beker. Internationaal en zeker in landen waar de paardenwedrennen wel nog een groot succes kennen kan de winst tot boven het miljoen Euro oplopen!

En dat hebben we natuurlijk nog geen rekening gehouden met de mogelijkheid om wat extra’s te verdienen op een koerspaard dat met pensioen ging. Paarden die systematisch wedstrijden wonnen kunnen dan immers nog voor de eigenaars zogenaamde ‘stud fees’ krijgen als ze als dekhengst kunnen ingezet worden om toekomstige kampioenen te kweken. In sommige gevallen gaat het hier tot 100 fees… per jaar!

Maar zoals altijd, hoe lucratief dit allemaal ook mag klinken, er is maar 1 winnaar in Waregem Koerse – ondanks de duizenden gekweekte volbloeden en nieuw geregistreerde paarden per jaar. De meeste eigenaars van een renpaard geven dan ook onomwonden toe dat ze in de sport actief zijn zowel voor hun liefde voor het paard als voor de opwinding die met mogelijke winst gepaard gaat.

Hoewel, het potentieel om echt geld te verdienen aan renpaarden is er. Het risico is enorm, maar àls je wint kun je ineens een pak geld verdienen.

Wat zijn de alternatieve mogelijkheden om met wat minder risico te investeren in een renpaard?

Lees meer: Investeer in een paard: paardenzaad is goud waard!

Er bestaat een betaalbare mogelijkheid tot investeren in een renpaard via een partnership of een zogenaamd “fractional ownership.” Je kunt zo’n aandeel in een renpaard al kopen voor enkele duizenden euro’s. Je aandeel draagt dan natuurlijk ook mee in de kosten van het onderhoud van het paard zelf zodat alles een pak draaglijker wordt. De keerzijde van deze medaille is dan ook dat de mogelijke winst met de andere aandeelhouders gedeeld moet worden.

Experten in de paardensport stellen dat de meest interessante manier om in deze markt mee te spelen een zogenaamde ‘portfolio’ is waarbij je in meer dan 1 paard investeert. Dit betekent een zwaardere investering, maar tegelijk verhoogt het wel je kansen op winsten.

Heb je echt veel geld en kun je je het veroorloven? Koop dan een hele paardenboerderij. Natuurlijk is dit de extreemste vorm van beleggen in paarden, maar dit is het pad dan sommige gehaaide investeerders volgen. Dan gaat het niet alleen over het bezitten van het paard, maar ook over het hele plaatje errond. Je kunt dan van de totaliteit niet alleen een cost, maar ook een profit center maken, zeker als je gaat werken voor andere eigenaars.

De conclusie van het hele verhaal moet echter zijn zoals het met elke investering gaat. Velen kunnen zich ongetwijfeld een paard en het verhaal errond veroorloven. Een paard kopen betekent ook: beslissingen nemen. Welke dierenarts, welke jockey, welke trainer, welke wedstrijd wel en welke niet. Hier speelt een verhaal van vertrouwen én van kennis.

In andere woorden: blijf ervan weg als u er niets van kent. Want wees ervan overtuigd, daar waar geld is duiken ook sjacheraars en profiteurs op. Mannen die net dàt ene vitaminepreparaat of die ene behandeling voor het paard in hun bezit hebben en je fabelachtige luchtkastelen verkopen. Wees op uw hoede en behandel uw investering in een renpaard nét zoals u andere investeringen behandelt: kies voor professionals met een bewezen staat van dienst.

Het zal u, uw investering en vooral uw gemoedsrust ten goede komen.

Wil u meer weten over paardenwedstrijden of over de do’s en dont’s, dan bevelen wij u twee interessante publicaties aan: de Daily Racing Form en Bloodhorse.

Karl Odent

De aanpak van managementsituaties wordt telkens opnieuw geïnspireerd door een gedreven ondernemersgeest, met empathie en respect voor iedereen. Karl streeft op een energieke manier naar oplossingen, met zin voor structuur, doortastend, enthousiast en positief. Zijn stokpaardjes: online strategie & objectieven bepalen binnen Management Boards en communicatie naar alle betrokkene medewerkers, CRM, zoeken naar nieuwe projecten en de implementatie ervan.

Karl begeleidt ondernemers, managers en medewerkers om binnen hun organisatie op zoek te gaan naar 'sales opportuniteiten'. Met 15 jaar ervaring als extra troef. Zijn passie voor, en expertise in verkoop en salesmanagement in online projecten berusten op een buitengewone background en een uitzonderlijke ervaring. Een doorgedreven customercentrische-visie, evenals CRM -beschouwd als een tool en niet als een dogma, maar bovenal een oog voor gezond verstand en het talent om de juiste vragen te stellen.

Meer nog, om samen met uw team de beste antwoorden erop vinden. De klant staat telkens centraal. De methode steunt op een solution selling-methodiek.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.