Twintigers kunnen maar beter hun tijd goed spenderen

Verspil geen tijd want daaruit bestaat het leven. Benjamin Franklin zei het al “Don’t waste time, because that’s the stuff life is made of”. Het was al een waarheid als een koe in de tijd van Franklin en dat is het nog steeds.

Vooral wie nog een voordeur heeft met een grote 2 vooraan, bevindt zich in een cruciale financiële periode. Dit geldt voor velen als de tijd waarin je gevormd wordt. Gewoontes die je jou nu eigen maakt, blijf je meedragen voor een lange tijd. Maar hoe put je het meest uit die periode?

1. Werk aan belangrijke vaardigheden

Sommige vaardigheden moet je gewoon in de vingers hebben wil je makkelijk door het leven gaan. Tegen de tijd dat je 20 bent, heb je ze best al in de vingers. Het gaat over skills zoals discipline, maar ook motivatie om jezelf basiszaken aan te leren. De vaardigheden kunnen nog variëren van geduld tot leren leven met afwijzing of iets basics als goede tafelmanieren.

2. Stel jezelf dagelijks vragen

Opnieuw was het Benjamin Franklin die zich elke dag vragen stelde: Wat voor goeds zal ik vandaag doen? En op het eind van de dag vroeg hij zichzelf af: Wat voor goeds heb ik vandaag gedaan? Op die manier omarmt hij de idee om jezelf altijd in vraag te stellen. Ook Albert Einstein ging zo om met de waan van de dag: Leer van gisteren, leef vandaag en hoop voor morgen.

Natuurlijk is zo’n moment van zelfreflectie makkelijker gezegd dan gedaan. We vermijden het liefst om onszelf lastige vragen te stellen. Iedereen probeert mentale onrust te omzeilen. Hoewel dit ongemak verdragen vele voordelen biedt, gebeurt het nog altijd te weinig.

3. Lees

Niets ter wereld helpt je zo hard vooruit als lezen. Heel wat denkers stimuleren hun hersenen door te lezen. Jouw verstand is een spier en een spier verlangt training. Zonder training verslapt een spier en verlies je uit eindelijk alle kracht. Lezen traint die spier en biedt jou ook nieuwe inzichten. Belangrijk is om geen schrik te hebben op inzichten te stuiten die haaks op jouw ideeën staan.

4. Blijf gezond: niet alleen de geest maar ook het lichaam

Door gezond te blijven, koop je meer tijd. We zien een goede gezondheid als iets normaals, tot er een waarschuwing komt. Probeer daarom proactief al een goede gezondheid op te bouwen. Beweeg voldoende, slaap lang genoeg, stap regelmatig eens naar de dokter en hou zowel geest als lichaam in topvorm.

5. Bouw rusttijden in

Een studie uit 1973, beter bekend als de ‘Goede Samaritaan’, wees uit dat een persoon met grote haast minder vaak stopt om hulp te bieden dan iemand zonder haast. Slechts 10 procent van zij die grote haast hadden, stopte om hulp te bieden. Terwijl 63 procent stopte wanneer ze geen of amper haast hadden. Dit betekent dat haast tussen jou en de persoon die je wil zijn staat. Een pauze en wat rust kan helpen om van jou een beter persoon te maken.

6. Durf te falen

Hoe meer fouten we maken, hoe meer we leren. Op die manier word je het snelst volwassen. Weet je trouwens dat je als twintiger op het hoogtepunt van jouw kunnen staat? Nooit zal je meer energie of denkkracht hebben, dan nu. Nu is de tijd om jouw grenzen af te tasten. Bovenal heb je de tijd om een tegenslag boven te komen.

7. Verken de wereld en reis

Hoeveel je reist is ondergeschikt aan hoe je reist. Probeer om geen toerist te zijn maar een reiziger. Zo sta je meer open oor zaken en kan je inzien hoe klein en compact de wereld is. De sleutel om nieuwe indrukken te verzamelen is om jouw geest open te zetten. Ontdek dat er een hele nieuwe leefwereld om je heen is. Proef een andere soort van keuken. Absorbeer nieuwe culturen. Je zal ervan versteld staan wat je allemaal ontdekt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.