Harry Potter 20 jaar lucratief

20 jaar geleden werd Harry Potter geboren en kwamen zijn eerste boeken op de markt met een oplage van slechts 500 stuks. Vandaag werden er wereldwijd meer dan 500 miljoen exemplaren van de serie verkocht in 79 verschillenden talen. Sedertdien is bijna alles wat De Jongen Die Bleef Leven aanraakte veranderd in goud. Of toch in een grote berg geld.

Volgens Statistic Brain wordt de waarde van Harry Potter franchise geschat op bijna $ 25 miljard, of bijna € 22 miljard. En dat terwijl de laatste film ‘Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden’ hier nog niet werd bijgeteld.

Zij-Die-Genoemd-Mag-Worden

J.K. Rowling, eerst aan de grond, dan een miljardair en ondertussen een filantropiste, heeft de Potter franchise tot een enorm succes uitgebouwd. Volgens Forbes verdiende Rowling het afgelopen jaar een slordige $95 miljoen (€ 84 miljoen). Terwijl het grootste deel van haar fortuin van haar boeken komt, haalt ze ook enkele miljoenen uit de verkoop van tickets, eten & drank en merchandise uit haar themapark Wizarding World of Harry Potter.

Lees meer: Investeren met beperkte risico’s in film en muziek via de Tax Shelter

Boeken, boeken, boeken

Statistic Brain schat de totale waarde van de Harry Potter boeken verkoop op $ 7,7 miljard (€ 6,8 miljard). Vermoedelijk zal dat cijfer nog een boost krijgen in het licht van de 20ste verjaardag van alle special editions die uitgekomen zijn.

Met het toenemende succes, werd elk boek gelanceerd met de nodige bombari en geheimzinnigheid om zo de verkoop te stimuleren. Het derde boek in de serie – Harry Potter en de Gevangene van Azkaban – werd vrijgegeven om 15u45 in de namiddag om zo de kinderen net uit school hun kopie te laten afhalen. In 2007 werd de plot van het boek zo hard beschermd dat er slechts 7 mensen het boek hadden gelezen vóór publicatie.

Goed gespeeld

Een andere fantastische ingeving voor de franchise was het theaterstuk ‘Harry Potter en het Vervloekte Kind’ – bestaande uit twee delen, dat eveneens heel wat records brak. In Noord Amerika werden er meer dan 2 miljoen kopieën verkocht van het theaterstuk in boekvorm in minder dan twee dagen. In het Verenigd Koninkrijk werden er maar liefst 850.000 kopieën verkocht in de eerste week na publicatie. Uiteindelijk bleek in de UK dat het gemakkelijker was om een boek te krijgen dan een ticket voor het theaterstuk zelf. Op 30 oktober 2015 werden er liefst 175.000 tickets verkocht in minder dan 8 uur met prijzen die tot £3.000 gingen.

Mocht je vandaag willen gaan kijken in Londen – andere mogelijkheid is New York – reken dan toch op zo’n £250 voor de twee delen.

Filmklassiekers

De acht Harry Potter films hebben de fantasiewereld de afgelopen 10 jaar op een onnavolgbare wijze weergegeven. Zelfs de opvolger oogst nieuwe successen, Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden, met de escapades van Newt Scamander. Met nog zo’n 4 delen te gaan in deze serie mogen de filmstudio’s en J.K. Rowling zich opmaken om nog meer binnen te rijven.

Lees meer: The Founder: of hoe McDonald’s zo groot werd

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.