Grafeen als investering

Weinig elementen worden zo’n mooi toekomst toegedicht als grafeen. Als we speculanten en beleggers mogen geloven dan wordt deze grondstof het nieuwe koper. Grafeen leverde al 2 nobelprijswinnaars op maar kan het de verwachtingen van beleggers inlossen? En vooral: kan het jou winst opleveren?

Wat is grafeen?

Eerst is het tijd voor een korte les natuurkunde. Ook wie wil beleggen in grondstoffen maakt maar beter zijn huiswerk op een grondige manier. Grafiet is een afgeleide van koolstof of carbonium (element C in het geliefde periodiek systeem). Grafiet dient op zijn beurt als basisstof voor grafeen. Via een chemisch proces ontstaat dus uit grafiet het beloftevolle grafeen.

Grafeen, in tegenstelling tot grafiet, is opgebouwd uit 1 enkele laag koolstofatomen. Met andere woorden, het is ultradun. Naast een zeer geringe dikte, is het ook nog eens buitengewoon sterk. Deze zeer bestendige en ondoordringbare laag kan tot 200 keer sterker zijn dan staal. Bovendien is het 6 keer lichter, transparant en plooibaar.

Waarvoor kan het gebruikt worden?

Uiteraard hebben al heel wat sectoren de meest fantastische toepassingen voor ogen voor dit uitzonderlijk element. De lichtheid én stevigheid kunnen van pas komen in de transportsector, waarbij vliegtuigen, zelfrijdende auto’s en treinen gebruik kunnen maken van toepassing met grafeen. Maar door de grote buigzaamheid en zijn ontzettend lichte gewicht staan ook producenten van smartphones en laptops te springen om met grafeen aan de slag te gaan.

Alsof het allemaal nog niet genoeg is, blijkt grafeen ook een supergeleider te zijn. Het geleidt digitale signalen 70 keer sneller dan silicium en brengt warmte 10 keer sneller over dan koper. In de computer- en robotindustrie kijken wetenschappers met argusogen naar de verdere ontwikkeling. Niet alleen zien ze industriële toepassingen voor de ontwikkeling van producten maar ook voor snellere gegevensoverdrachten kan grafeen wel eens in aanmerking komen. Terabytes versturen en ontvangen in een fractie van een seconde behoort dankzij grafeen plots tot de mogelijkheden.

Last but not least kan grafeen ook aangewend worden voor de filtering van zeewater. Door deze toepassingen zou het mogelijk worden om het zilte zeewater te transformeren in drinkbaar water.

Lees meer: Investeren in water: pervers of vitaal?

Omwille van die vele toepassingen groeit ook de interesse van onder andere de Europese Unie. Ze noemden grafeen: “een toepassing met een grote impact op onze toekomstige samenleving, economie en milieu”. Met het Graphene Flagship Project subsidiëren ze actief het verdere onderzoek ernaar. Op die manier hopen ze de impact van deze uniek stof nog te verhogen.

Hoe kan je beleggen in grafeen?

De kans dat grafeen, door het ganse gamma aan innovatieve toepassingen, een vlucht neemt is reëel. Beleggers zien hierin grote opportuniteiten en zoeken een manier om deze kansen te verzilveren.

Enerzijds kan je bedrijven zoeken die zich enkel en alleen op grafeen gaan focussen (de pure-play companies). Je vindt ze makkelijk op de wereldwijde effectenmarkt. Het Zweedse Talga Resources is zo’n voorbeeld. Zij maken overigens deel uit van het Europese Graphene Flagship project. Veel van deze ondernemingen zijn trouwens ontstaan uit universitaire spin-offs.

Anderzijds zijn er de grote bedrijven die gebruik maken van grafeen zoals Samsung, Intel of Sony. Zo bezit Samsung het grootste aantal grafeenpatenten ter wereld. Hoewel deze grondstof het potentieel heeft om ontzettend hard aan te trekken, het blijft maar de vraag of de intrinsieke waarde van deze bedrijven daarmee voortgestuwd zal worden.

Als derde optie zijn er de toeleveringsbedrijven. Je kan dus investeren in bedrijven die machines en/of procédés ontwikkelen voor de grafeenproductie. Een bedrijf als het Amerikaanse CVD Equipment Corporation ontwikkelt niet alleen een nieuwe generatie batterijen maar ontwerpt ook uitrustingen die helpen bij de research naar grafeentoepassingen.

Uiteraard kan je ook investeren in grafeenmijnen (en mijnbouwbedrijven). Hoewel veel mijnen zich bevinden in Sri Lanka en China, noteren de meeste bedrijven op de Canadese en Amerikaanse beurs. De bekendste namen zijn Bora Bora Resources, Alabama Graphite en China Carbon Graphite Group.

Je kan besluiten dat net zoals de toepassingmogelijkheden ook de investeringsopportuniteiten eindeloos zijn. Vraag is of grafeen altijd het jonge beloftevolle talent zal blijven of uitgroeit tot een topspeler in de klasse van de hard commodities.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.