De waarde van een diamant bepalen

Diamanten kunnen een zeer goede investering zijn. Diamanten zijn er echter in veel soorten en maten. Zorg er dus voor dat je weet wat de waarde van een diamant is voordat je besluit ze te kopen als investering.

De kwaliteitscriteria diamant worden samengevat in 4 C’s: Carat (karaat), Colour (kleur), Clarity (zuiverheid) en Cut (slijpvorm of maaksel).

Carat (karaat)

De eerste C waarmee de waarde van een diamant wordt bepaald staat voor Carat (karaat). Deze maat beschrijft het gewicht van een diamant. Eén karaat is gelijk aan 200 milligram. Om het gewicht te bepalen, maakt men gebruik van geijkte weegschalen die de diamant tot op 0,000001 gram nauwkeurig wegen. Een officieel erkend certificaat geeft het gewicht van de diamant tot op 2 decimalen weer. Op een partijbriefje is dit meestal tot op vijf cijfers achter de komma nauwkeurig.

Colour (kleur)

Een tweede aspect is de kleur van de diamant. De meeste diamanten zijn vrijwel kleurloos of wit tot geel van kleur. Voor deze diamanten geldt: hoe lichter de kleur, des te beter reflecteert de diamant het licht en des te waardevoller is daardoor de steen. Ongeveer 10 procent van alle diamanten heeft een andere kleur. Daarbij zijn vooral rode, roze en blauwe diamanten zeldzaam en dus (zeer) waardevol.

Lees meer: Investeren in diamanten daar zijn genoeg redenen voor

Clarity (zuiverheid)

Het derde kwaliteitscriterium waar de waarde van een diamant van afhangt, is de zuiverheid. Diamanten ontstaan doordat diep in de aarde koolstof onder hoge druk wordt samengeperst. Daarbij kunnen onzuiverheden in de kristalstructuur ontstaan. Ook kunnen er oneffenheden ontstaan bij het slijpen van de diamant. Wanneer een beoordelaar de diamant in het laboratorium onderzoekt, let deze op de volgende kenmerken van de onzuiverheden: grootte, aantal, locatie en helderheid. De waarde van een diamant is groter naarmate er minder afwijkingen of onzuiverheden aanwezig zijn.

Cut (slijpvorm of maaksel)

Ook de manier waarop de diamant geslepen wordt, heeft invloed op de waarde ervan. Een diamantslijper volgt zoveel mogelijk de natuurlijke vorm van de steen, zodat er zo min mogelijk verloren gaat. Er zijn een aantal basisslijpvormen, zoals de briljant (een klassieke vorm met 58 facetten waardoor de schittering van de diamant optimaal uitkomt), smaragd, ruit, hart en marquise. Een diamant kan ook op een andere, meer vrije manier worden geslepen (fantasieslijpvormen). Bij de beoordeling let men onder meer op de verhoudingen (‘proportions’) en symmetrie en afwerking van de verschillende facetten (‘finish grade’).

Lees meer: 5 redenen om in diamanten te investeren

Kwaliteitscriteria voor de waarde van een diamant

‘Diamonds are forever.’ Diamanten zijn niet alleen mooi als sieraad, maar kunnen ook een waardevolle investering zijn. Net als goud verliest een diamant haar waarde niet, ook niet in een al dan niet wereldwijde financiële crisis. Zorg ervoor dat je alleen diamanten koopt met een wereldwijd erkend certificaat, zodat je zeker weet dat je investering voldoet aan de kwaliteitscriteria diamant. Voorbeelden hiervan zijn het Belgische HRD (Hoge Raad voor Diamant) en het Amerikaanse GIA (Gemological Institute of America).

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.