Stijgende olieprijs

 De verwachtingen rond een stijging van de olieprijs zijn al een paar weken tot maanden hoog. Verschillende indicatoren wijzen erop dat de prijs van olie de komende tijd stelselmatig kan stijgen. Als belegger hoop je hier een graantje mee te pikken en wat extra rendement te halen. Op welke manier kan je in olie beleggen?

Stijgende vraag naar olie en stijgende spanningen

Wereldwijd is er een stijging van de vraag naar olie, en dan voornamelijk vanuit China. Het land heeft recent wat groeivertragingen gekend, wat zeker niet ongezond was, maar is nu weer op goede weg. De economische verbetering in China ondersteunt een grotere vraag naar olie. En een grotere vraag resulteert in een hogere prijs en interessante beleggingsopportuniteiten. 

Daarnaast is de politieke stabiliteit in een aantal olieproducerende landen op dit moment niet verzekerd. Landen als Iran, Venezuela, of Libië kennen problemen, waardoor de olieproductie niet kan gegarandeerd worden. Een lager aanbod resulteert ook weer in een hogere prijs. Olie staat dus bovenaan het kooplijstje van beleggers op dit moment. Hoe kies je het ideale financiële instrument om in olie te beleggen? En welke landen genieten de voorkeur? 

Derivaten 

Derivaten, zoals bijvoorbeeld trackers, zijn ontwikkeld om in grondstoffen zoals olie te kunnen beleggen. Trackers kunnen zeer simpel ontworpen zijn en gewoon puur de olieprijs volgen. Maar elke tracker heeft zijn specifieke karakteristieken. Let dus goed op wat je koopt. Sommige trackers spelen in op een daling van de olieprijs of werken met een multiplicator. Andere trackers spelen niet in op de pure olieprijs maar wel op een korf van aandelen van bijvoorbeeld toeleveranciers. Lees goed de details van de tracker na voordat je deze aankoopt.

Aandelen

Het meest eenvoudige zijn de klassieke aandelen van olieproducerende bedrijven of toeleveranciers in deze sector. Onder de bekendere namen zijn bijvoorbeeld Royal Dutch Shell of BP te vinden. Twee volatiele aandelen die tevens ook een interessant dividend uitbetalen op kwartaalbasis. Kies hier liefst voor stabiele markten zoals Nederland, Noorwegen, Canada of Amerika.

Fondsen

Wil je meer je risico spreiden over meerdere bedrijven maar heb je geen idee hoe hier aan te beginnen? Dan kunnen fondsen die zich focussen op de oliemarkt, wel een oplossing bieden. Kies voor actief beheerde fondsen. Dit houdt in dat de fondsbeheerder regelmatig aan- en verkoopt en sneller kan inspelen op marktbewegingen. Kies voor het distributiesegment om fiscaal te optimaliseren indien het pure aandelenfondsen zijn.

Lees meer: Waarom kiezen voor beleggingsfondsen?

Obligaties

Kies bij de obligaties van olieproducenten liefst voor hoogrentende, Amerikaanse obligaties. Bij de Amerikaanse obligaties dien je zeker ook rekening te houden met het wisselkoersrisico. Koop daarom steeds activa in een vreemde munt bij een instelling of broker waarbij je ook een rekening in die munt kan aanhouden. Zo kan je deze dollars omzetten wanneer de wisselkoers voor jou het interessantst lijkt. 

Vele Amerikaanse olieproducenten of toeleveranciers doen regelmatig nieuwe uitgiftes van obligatieleningen. Zeker voor wie niet houdt van speculatieve beleggingen en zekerheid van rendement wil, kan voor deze optie kiezen. Obligaties vragen weinig opvolging en geven toch een jaarlijkse cashflow.

MLP’s

Via MLP’s of Master Limited Partnerships, beleg je in toeleveranciers van de oliemarkt. Denk hierbij aan uitbaters van pijpleidingen bijvoorbeeld. Deze eigenaars van pijpleidingen verhuren hun infrastructuur aan olieproducenten op maandbasis. Omdat hier een zeer interessant huurcontract achter zit, zijn MLP’s zeker van hun maandelijkse inkomsten. Ook als het even wat minder gaat. 

Zeker wanneer de olieprijs stijgt en de productie wordt opgedreven, zal er een grotere vaag zijn naar pijpleidingen. MLP’s keren vaak een zeer interessant dividend uit. Voor bepaalde beleggers zijn ze ook fiscaal interessanter dan gewone aandelen. Voorbeelden van MLP’s zijn Summit Midstream Partners (SMLP) en Blueknight Energy Partners (BKEP). 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.