Hernieuwbare energie opslaan: investering van de toekomst

In 2015 was een van de slechts presterende aandelen op de Eurostoxx-index RWE. Dit Duits nutsbedrijf kreeg te kampen met lage energieprijzen. Lage energieprijzen zijn deels te wijten aan de dalende commodity prijzen, die op hun beurt leiden tot lagere tarieven en deels door de grotere aanwezigheid van hernieuwbare energiebronnen. Dit is iets waar investeerders over de hele wereld zich bewust moeten van zijn. Het tijdperk van de fossiele brandstoffen zit er bijna op, aldus Andre Reichel, Global Spector Specialist Utilities van Schroder Investment Management.

Insiders binnen de energiesector voorspellen dat de opslag van grote hoeveelheden energie nog de enige sta-in-de-weg betekenen voor een ontketening van de hernieuwbare bronnen. Volgens de experts moet het perfecte type van opslagmogelijkheid gevonden worden waar we met een ruime hoeveelheid energie terecht kunnen. Zo zou de noodzaak om ons te wenden tot steenkool-, gas- of kerncentrales, nog kleiner worden. Als die hernieuwbare bronnen, door een opslag tijdens piekmomenten, vraag en aanbod beter afgestemd krijgen, dan kampen de traditionele energiebronnen stilaan met een onoverbrugbaar probleem.

En nu in de praktijk brengen

In de praktische uitvoering is het Tesla van Elon Musk dat weer het voortouw neemt. Verregaande research en development zorgt ervoor dat Tesla momenteel twee soorten lithium-ion batterijen aan het testen is. Op die manier hopen ze om energie in bulk op te slaan. Voorstanders pleiten voor een schaalvergroting zodat de productiekost kan dalen. Een daling van de kosten betekent een democratisering van de prijzen en een introductie bij een brede laag van de bevolking. Dit zou een doorbraak kunnen betekenen voor hernieuwbare bronnen bij particulieren en producenten. Andre Reichel twijfelt of de economische setting er al rijp voor is. Kan een grootschalige productie van die batterijen nu al opwegen tegen centrales waarvan de kosten zijn afgeschreven, vraagt hij zich openlijk af.

Energieopslag zal, qua marktgrootte, waarschijnlijk een nichetoepassing zijn voor lithium-ion batterijen in vergelijking met hun toepassing in elektrische voertuigen. Daarom lijkt het Schroder Investment Management dan ook logisch dat die dominante markt zal bepalen welk opslagtype het uiteindelijk zal halen. De groeibeweging van de elektrische voertuigen kan dan ook de productie van opslagcapaciteit voor hernieuwbare energie aansturen en zo die broodnodige democratisering en verbreding in gang zetten.

Wat betekent dit nu voor investeerders?

Traditionele energieproducenten, zoals het Duitse RWE, zullen het ongetwijfeld moeilijk blijven hebben de komende jaren tenzij ze op een proactieve manier de nieuwe energiebronnen weten te omarmen. De ontwikkelaars van de batterijen van de toekomst die het zullen halen, zijn hoogstwaarschijnlijk zij die een partnership kunnen afsluiten met de automotive sector. Zonder de ondersteuning van deze massieve markt, zou het wel eens heel lastig kunnen worden om die kostenefficiëntie op punt te krijgen. Tot slot spreekt Schroder zijn geloof uit in bedrijven als Sonnenbatterie en STEM, als de bedrijven van de toekomst. Ze noemen ze zelfs onomwonden de Google’s en Microsoft van de toekomst binnen de mobiele energieopslag sector.

(bron: schroderstalkingpoint.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.