Speculeren en stockeren van grondstoffen wordt lastiger

De Europese Unie wil de speculanten in grondstoffen aanpakken. Vooral de kunstmatige schaarste in grondstoffen noodzakelijk voor alledaagse levensmiddelen is voor de Europese Unie een doorn in het oog. Met nieuwe regels wil de EU dergelijke uitwassen onmogelijk maken.

Er heerst honger in Afrika en andere delen van de wereld. Toch liggen in loodsen voldoende primaire levensmiddelen en grondstoffen opgestockeerd. Speculanten doen dit met winstbejag als enige kenmerk. Door producten zoals tarwe, soja en suiker niet vrij te geven op de markt en in grote aantallen op te slaan, ontstaat een schaarste. Op die manier jagen speculanten de prijzen de lucht in. Net wanneer de marges het grootst zijn, bieden ze de voorraden druppelsgewijs aan. Zo profiteren ze maximaal.

14 grondstoffen uit handen houden van speculanten

Buitensporige prijsstijgingen zorgen er nu voor dat Europa tot actie overgaat. Om die perfide handel aan banden te leggen moeten er nieuwe regels komen. Het creëren van een kunstmatige schaarste is nu immers geen overtreding.

In het Europese rapport Critical Raw Materials for the EU uit 2010 bleek dat er maar liefst 14 grondstoffen voor alledaagse levensmiddelen in handen speelballen waren in handen van speculanten. En daar moet volgens Europa dringend een eind aan komen. Europese parlementsleden waarschuwden de EU eerder al eens. De laatste voorstellen die op tafel lagen waren niet strikt genoeg om het marktmisbruik in te perken.

In de Verenigde Staten krijgen grondstofspeculanten het nog lastiger

Een eenvoudige opdracht wordt het allerminst. Heel wat contracten in grondstoffen gaan buiten de beurzen om. Daar heeft de Europese Unie heel wat minder toezicht. Bovendien handelen ook enkele machtige instellingen zoals banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders in deze grondstoffen. De bereidheid is groot bij heel wat partijen. Daarmee toont Europa de ambitie om de Verenigde Staten te volgen. In de VS ligt een voorstel op tafel om 28 commodities strikter op te volgen.

Ander heikel punt waar heel wat minder controle kan op worden uitgeoefend zijn de grote globale prijsstijgingen op de financiële markten. Een hausse waarbij de grondstofprijzen door het dak gaan omwille van investeringen met geleend geld, kan iedereen missen als kiespijn.

(bron: bloomberg.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.