Lithiumbel staat op barsten

Lithium is al een tijdje één van de populairste goederen op de markt. Dat hoeft niet echt te verbazen: het aanbod is relatief beperkt en de vraag stijgt astronomisch. Lithium is dan ook een kernonderdeel van de Lithium-ion accu die gebruikt wordt bij elektrische wagens zoals de modellen geproduceerd door het populaire Tesla van Elon Musk.

Lithium: een zeepbel?

De vrees op de markt is uiteraard dat Lithium, het lichtste der metalen, de nieuwste bubble is op de markt. Feit is dat aandelen in de Lithium mijnbouwbedrijven sterk de hoogte in gegaan zijn doorheen 2016. Gedreven door de nood aan Lithium in de productie van heel wat consumentenartikelen is de prijs van het metaal met maar liefst 50% gestegen in het laatste jaar. Nog een veel sterkere stijging valt dan ook te merken bij de Lithium mijnbouwbedrijven. De aandelen van enkele Australische mijnbouwbedrijven schoten met zomaar even 1 500% de hoogte in doorheen de laatste 12 maanden. Is deze explosie aan waarde de kroniek van een aangekondigde crash?

Lees meer: Hoe ook jij kan investeren in lithium?

Waarschuwende stemmen

Er zijn alleszins heel wat stemmen die voor voorzichtigheid pleiten. Zo stelt Machuarie dat de stijging van de prijs vooral te maken heeft met een aanbodtekort op korte termijn. Ook de meeste investeringsbanken vermoeden dat de markt relatief smal zal blijven doorheen de volgende 18 maanden, met dank aan de gestegen vraag vanuit Tesla en China. In 2018 echter zou er wel eens een stevige stijging in de productie van Lithium kunnen komen dankzij nieuwe projecten.

Niet altijd duidelijk

Ook David Talbot, een analyst voor Dundee Capital Markets, gaat ermee akkoord dat het een investeerders hype zou kunnen zijn. Hij haalt aan de voorspellingen wat Lithium betreft echt alle kanten uit schieten. Een deel van de reden hiervoor is dat Lithium gewaardeerd wordt op basis van individuele contracten: logischerwijze heeft dit zo zijn gevolgen voor de transparantie van de prijsnoteringen. Nog volgens Talbot is het ook geen toeval dat er gigantisch veel nieuwe bedrijven de sector binnen sluipen waarvan de meesten geen enkele ervaring binnen de sector hebben.

Lees meer: Dit zijn de gekste aandelenzeepbellen ooit

Voorzichtigheid geboden

Volgens Ben Cleary, een portfolio manager bij Tribeca Investment Partners, is de kans groot dat heel wat van deze nieuwe spelers nooit productief zullen zijn. Met andere woorden sterk overgewaardeerd zijn. Hij onderstreept het belang van een goede selectie van jouw aandelen. Cleary ziet de komende 3 à 5 jaar nog wel wat tekorten op de markt en dus ook nog een aantal jaren kansen om winst te maken. Een goede gok volgens de man? Investeren in Lithium-mijnbouwbedrijven die vandaag de dag al aan het produceren zijn. Een goed voorbeeld is Orocobre te Brisbane wiens waarde in de laatste paar maanden verdubbeld is. Ook hier blijft het echter opletten geblazen: analisten bij Citi toonden dan weer bezorgdheid dat het bedrijf overgewaardeerd is en hebben de aandelen op verkopen gezet.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.