Investeren in koper

Beleggers gaan best op zoek naar voldoende diversificatie in hun portfolio. Grondstoffen bieden mooie opportuniteiten. De edelmetalen goud en zilver zijn reeds een vaste waarde in vele portefeuilles. Koper daarentegen moet zijn plaatsje nog verdienen. Waarom kan koper waardevol blijken in een gediversifieerde beleggingsportefeuille, en hoe kun je best in dit metaal investeren?

Wat is koper?

Koper is op zich een bekend metaal. Het zit in ons lichaam, in onze huizen, wagens, infrastructuur, … Het metaal heeft een roodbruine kleur en is een goede geleider van elektriciteit en warmte.

Dankzij zijn gebruiksgemak, ruime aanwezigheid en diversiteit, wordt koper voor veel toepassingen gebruikt. De stijgende vraag naar elektrische wagens, het steeds groeiend gebruik van batterijen, de uitgebreide bouwconstructies in het Midden-Oosten en China, … Bij al deze toepassingen is een steeds grotere vraag naar koper. Een duidelijk signaal dat dit half-edelmetaal dringend wat meer aandacht verdient door beleggers.

Hoe beleggen in koper?

Fysiek

Omdat koper relatief goedkoop is per kilogram, is het maar weinig efficiënt om fysiek koper aan te kopen en te stockeren. Tenzij je een industrieel ondernemer bent die veel gebruik maakt van dit metaal en de nodige ruimte hebt. Er zijn eenvoudigere manieren die enkel een beleggingsportefeuille vragen.

Lees meerHoe ook jij kan investeren in lithium

Koperverwerkende bedrijven

Net zoals bij goud of zilver kun je op zoek gaan naar koperverwerkende bedrijven of ondernemingen die van de ontginning of handel in koper hun core business hebben gemaakt. Hou er rekening mee, zelfs al gaat het goed met de prijs van koper, toch kan de aandelenprijs dalen. Als je belegt in een koperverwerkend bedrijf, dan hangt jouw belegging ook af van de gezondheid van dat bedrijf, het management,… En niet enkel de prijs van de grondstof. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Freeport McMoRan (FCX 39,86 +1,31 +3,40%)

Eén van ‘s werelds grootste koperontginningsbedrijven. Met vestigingen hoofdzakelijk in de Verenigde Staten van Amerika maar ook in Indonesië, Peru, Congo,… Naast de ontginning van het metaal heeft het bedrijf ook een volledige tak in verwerking. Zo maken ze zowel grotere toepassingen zoals elektriciteitskabels, maar zelfs gespecialiseerde pesticiden op basis van koper.

Deep South Resources

Een ontginningsbedrijf, hoofdzakelijk actief in Namibië. Een belangrijke speler op de Afrikaanse markt. Het bedrijf is ook voor één derde in handen van lokale investeerders en beleggers. Het aandeel is speculatief, maar biedt mooie opportuniteiten. Het bedrijf ontwikkelt zelf geen producten maar is een belangrijke leverancier van het metaal.

Trackers

Trackers op grondstoffen bestaan er in alle vormen en maten. Om te beleggen in koper kun je kiezen voor trackers die rechtstreeks de koperprijs volgen. Eventueel met een hefboom of multiplicator, indien gewenst. Dit type trackers zijn enkel afhankelijk van de vraag en het aanbod naar koper. De waarde van de tracker zal niet worden beïnvloed door eventueel slecht management van een bedrijf.

Lees meerWat zijn ETF’s of trackers?

Er zijn ook trackers die kopermijnen volgen, hier zul je wel de invloed van het management en de gezondheid van de onderliggende bedrijven ondervinden in de tracker. Dit kan zijn voor- en nadelen hebben. In tijden van dalende koperprijzen kan een bedrijf met een sterk management en eventueel meerdere bedrijfstakken toch een stabiel rendement bieden. Net omgekeerd kan de koperprijs net heel erg stijgen, maar door politieke onzekerheid in het land waar het bedrijf gevestigd is, kan de waarde van de tracker of het aandeel beperkt stijgen.

Besluit

Investeren in koper biedt ruime opportuniteiten. Het is ruimschoots aanwezig maar dankzij zijn diversiteit wordt het in veel industriële toepassingen gebruikt. Hoe meer ontwikkelingslanden gaan bouwen aan infrastructuur en modernisering, hoe meer vraag er naar dit mooie rode metaal zal zijn. Een opportuniteit om over na te denken.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.