Goudprijzen – de prijs per ounce of per staaf of munt zoals de Kruggerand of de American eagle – schoten de voorbije jaren de lucht in. De prijs van het zilver volgde in het spoor van het goud. En als we de berichten mogen geloven dan zal de prijs enkel maar stijgen. Dan is de tijd toch rijp om goud en/of zilver aan te kopen, toch? Niet noodzakelijk.
Mensen investeren hoofdzakelijk in goud en zilver voor twee redenen. Ten eerste hopen ze dat de prijzen zullen blijven toenemen (het verlangen om geld te verdienen). Anderzijds geloven ze dat andere investeringen aan waarde zullen inboeten (de hoop om geen geld te verliezen). Maar hoe weet je nu dat een van die twee scenario’s überhaupt realiteit worden?
Praktisch gebruik van goud en zilver
Zowel goud als zilver hebben ook een praktisch gebruik. Zo’n stukje edelmetaal wordt vaak als mooi beschouwd. Sommigen vinden het zelfs zo schitterend dat ze het klompje bijna aanbidden. Daarom is goud en zilver nog altijd zeer populair in juwelen. Bovendien maakt ook de industrie er gebruik van. Beide materialen hebben unieke eigenschappen die van pas komen bij bepaalde componenten.
Lees meer: Beleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje
Gouden munten verzamelen stof ipv dividenden
Wie een gouden munt bezit, zal het goudstuk nu en dan eens moeten afstoffen. De meerwaarde die een munt genereert, staat los van het fysieke stuk. Het is gewoon een munt. Door omstandigheden waarover je geen controle hebt, kan het muntstuk aan waarde winnen – of verliezen.
Vergelijk dit nu eens met een onderneming. Je kinderen knutselen een winkeltje in elkaar waar ze walnoten verkopen. Als trotse vader koop je wat planken en spijkers en misschien een likje verf. Wanneer de kleine winkel is afgewerkt investeerde je 100 euro. Elke late herfst verkopen je kinderen voortaan voor 125 euro aan walnoten. Leuk tijdverdrijf maar je strijkt er ook wat winst mee op. Onthou dat die winst de belangrijkste graadmeter is voor het succes van die kleine onderneming.
Op een bepaald moment incasseer je dus winst, zo ook de eigenaar van het walnotenkraampje. Je kan een dividend verdelen onder de verschillende kinderen. Wat je ook kan doen is dit geld opnieuw investeren: een tweede kraam bouwen, je bestaande kraam uitbreiden,… Keren we nu terug naar goud en zilver, dan moeten we vaststellen dat jouw gouden munt stof verzamelt maar niet meer dan dat.
Zijn edelmetalen goede investeringen?
Waarom investeren mensen in goud? Wat is hun bedoeling? En welke risico’s houdt beleggen in goud in? Afhankelijk van jouw risicoprofiel, kan beleggen in goud steek houden. Edelmetalen zoals goud, zilver maar ook platinum doen vaak net het tegenovergestelde van de markten. Zien we een stevige daling van de koersen dan durft de goudprijs wel eens de hoogte in gaan. Helemaal sluitend is het niet maar om een portefeuille, die voornamelijk bestaat uit aandelen, obligaties en commodities, te diversifiëren is beleggen in goud absoluut het overwegen waard.
Goud- en zilverprijzen kunnen blijven stijgen wanneer de vraag blijft toenemen. Meer mensen willen de edelmetalen kopen (waarschijnlijk de reden waarom je ook zoveel reclame voor goud en zilver ziet). Anderzijds kan de vraag ook afnemen. Kan je dat voorspellen?
Lees meer: Beleggen in goud? Dit moet je weten over het rendement!
Misschien gaan de prijzen niet stijgen noch dalen. Misschien houden zowel goud als zilver hun niveau. Dan verlies je er op door de inflatie. Maar dat is nog altijd beter dan alles te verliezen, niet? Ondertussen verdienen beleggers in echte bedrijven jaar na jaar écht geld. De winsten worden uitgekeerd aan de investeerders onder meer in de vorm van dividenden waardoor je opnieuw kan investeren in hetzelfde bedrijf of nieuwe ondernemingen.
Lees meer: Welk type dividend is voor jouw?
Nog een nadeel kan de moeilijke verkoopbaarheid zijn. Een ArcelorMittal aandeel gaat nog altijd vlotter van de hand dan wat gouden Kruggerand munten. Je zou zo’n munten kunnen laten smelten maar dat is niet verstandig om tweeërlei redenen: sommige valuta mag je helemaal niet smelten en bovendien is het maar de vraag of je de volledige waarde van het gewicht zal krijgen.
Goud als investering
Wanneer je hebt beslist om te investeren in edelmetalen, maakt het dan nog uit of het in gouden munten, zilvercertificaten of een platinum staaf is? Niet echt, elk heeft zijn voor- en nadelen. Als je beslist hebt om niet in zilver te investeren, zal je merken dat je ook wel redenen vindt om niet in goud of platinum te investeren. Investeren in goud is onvoorspelbaar. Investeren in zilver is risicovol. Dit gaat trouwens ook op voor andere commodities.
Lees meer: Beleggen in goud: hoe begin je eraan?
Stel jezelf beter de vraag: waarom investeren mensen in goud? Waarom stoppen ze hun centen in zilver? Als je dat begrijpt, zal je makkelijker snappen waarom investeren in edelmetalen steek houdt.