Waarop je moet letten als je gaat investeren in diamanten

Onzekere tijden? Dan zie je een groeiende vraag naar tastbare beleggingen. De eerste reflex is een belegging in goud maar een investering in diamanten kan net zo interessant zijn. Diamanten zijn een tijdloze investering met een grote schare fans over de ganse wereld. Bovendien kan je er nog van genieten als je ze verwerkt in een juweel. Geen rendement, maar eerder genot. Is de diamant dan wel jouw aandacht waard?

Absoluut! Beleggen in diamanten kan net zo interessant zijn als beleggen in goud. De diamantprijs en de goudprijs zijn sterk verbonden met elkaar. En daar houdt de correlatie nog niet op. Bij een lage goudprijs worden er heel wat diamanten verhandeld. Logisch, want de marktevoluties zijn gelijkaardig. Toch is er meer: het zijn luxeproducten met wereldwijd een luxueuze connotatie.

Beleggen in diamanten is pas interessant als je er ook wat over weet. Eender welke diamant kopen zou wel eens nefast kunnen blijken voor jouw investering. Vooral de 4 C’s zijn van groot belang bij het bepalen van de waarde van een diamant.

1. Carat

Carat of karaat in het Nederland representeert het gewicht van de diamant. 1,03 karaat komt overeen met 0,21 gram.

2. Clarity

De clarity of de zuiverheid van de diamant is de tweede parameter. Een helder steentje is heel wat meer waard dan een diamant met wat onzuiverheden. De zuiverheid wordt uitgedrukt in kwaliteitsgraden waarbij IF de hoogste graad is en SI2 de laagste graad. In volgorde van dalende zuiverheid: IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2.

3. Cut

Diamant slijpen, daar kennen we in België (en specifieker Antwerpen) alles van. De meeste diamanten worden een briljant. Dit betekent dat de steen geslepen wordt met 58 vlakken of facetten. Hierdoor krijgt de diamant de best mogelijke schittering.

Optimaal is echter om de vorm van de steen te laten aansluiten bij de oorspronkelijke vorm. Hoe minder er weg geslepen wordt, hoe kleiner het verlies.

4. Color

De kleur van de steen is nog zo’n bepalende factor. Des te witter (of doorzichtiger) een steun is, hoe groter de waarde. Deze kwaliteitsindicator gaat van D tot H.

De diamantwereld is jarenlang onderhevig geweest aan gesjoemel. Daar is de jongste jaren verandering in gekomen. Om uitwassen zoals de bloeddiamanten te vermijden, kwam er een globale strenger toezicht op de certificaten. Elke diamant gaat gepaard met een certificaat. Op die manier onderstreept de verkoper de authenticiteit van de diamant.

Lees meer: Meer dan 4C’s (Baunat)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.