Investeren in kasjmier en alpaca

Nu het kwik weer daalt en de eerste nachtvorst en sneeuw zijn geweest, gaan miljoenen mensen op zoek naar de warmste producten. Twee van de meest begeerde vezels – kasjmier en alpaca – hebben zich verweven tot hoge kwaliteit modeproducten. Welke wint het op het gebied van investering en welke op het gebied van warmte?

Kasjmier: een klassieker

Kasjmier is al eeuwenlang een favoriete stof om sjaals en truien van te maken, maar werd pas echt populair in de jaren ’80. Vanaf dat moment maakten designers er alles van: van jassen tot trainingsbroeken. Kasjmier stond jarenlang bekend als de meest luxe wolsoort. Waarom? Vanwege het strenge productieproces. Om de naam kasjmier te dragen moet een stof weefsels van de donzige ondervacht van een bepaald geitenras bevatten, die traditioneel afkomstig zijn uit de regio Kashmir in India. De beste kasjmier bestaat uit alleen het witste, langste en dunste haar van de geitenvacht. Wanneer de haren langer zijn dan 36 mm worden ze premium genoemd.

Toen China in de jaren ’90 begon met de massaproductie van deze wol veranderde de status van het product. China produceerde op massale schaal, waardoor de vezels van luxe naar standaard ging. Kasjmier veranderde van exclusief naar overal verkrijgbaar, wat ook iets deed met de prijs. De beste kwaliteit uit India is nog steeds duur, maar tegenwoordig is een kasjmieren trui te koop voor slechts 80 dollar.

Over het algemeen staat een lage prijs voor een product met mindere kwaliteit. De haren zijn korter of gemengd met yak- of konijnenhaar. Om het nog erger te maken is dit heel erg los geweven, dus krijgt de klant niet alleen materiaal van mindere kwaliteit, hij krijgt er ook nog eens minder van.

Alpacawol: the new kid on the block

Omdat kasjmier zo’n massaproduct werd besloten couturiers op zoek te gaan naar een zeldzamer, meer exclusief alternatief. Dit opende de deuren voor een nieuw gehoefd wollig diertje: de Alpaca, een kameelachtige verwant van de kameel en de lama. In Peru wordt er al eeuwenlang kleding gedragen van Alpacavezels, maar nu trok de stof richting de modewereld en de beste ontwerpers begonnen het massaal te gebruiken.

Alpacawol werd ooit de kasjmier voor de arme man genoemd, maar staat nu bovenaan de lijst van designerkledingstukken. De wol is luxer, zachter, lichter en warmer door zijn langere vezels. Daarnaast blijft de stof langer mooi en is het hypoallergeen en niet te vergeten zeldzaam: er zijn op de wereld ongeveer 4 miljoen Alpaca’s en 450 miljoen kasjmier geiten.

Lees meer: Investeren in diamanten? Daar zijn genoeg redenen voor!

Het weven van Alpacawol is een traditionele ambacht en wordt gedaan met duurzame methodes, waardoor het onder Fair Trade valt. Dit en de mogelijkheid om Alpacawol te verheven tot ontwerpen van hoge kwaliteit is een van de redenen waarom de wol zo populair is in de modewereld. Zo maken Giorgio Armani, Max Mara en Nanette Lepore al gebruik van Alpacawol. Zelfs Loro Piana, de beroemde leverancier van fijne kasjmier en vicuna, heeft de Alpaca in haar armen gesloten.

De kosten van kasjmier en alpaca wol

Niemand is beter in kasjmier dan Loro Piana. Het Italiaanse familiebedrijf maakt al 90 jaar lang producten van de beste kwaliteit. Een simpele trui kost al ongeveer 2000 dollar. Ook zijn Alpacaproducten zijn aan de prijs: een baby Alpaca wollen jas kost bijna 4000 dollar.

Een andere Italiaanse ontwerper, Brunello Cucinelli, begon in 1970 vanuit zijn garage met het verkopen van truien. Zijn kasjmier (en nu ook Alpaca) concurreert flink met Piana, hoewel ze qua stijl wat speelser zijn. Een trui die 100% van kasjmier is kost inmiddels minstens 20.000 dollar en een Alpaca-jas kan wel 5000 dollar kosten.

Onder de streep

Hoe weet je nu welke kasjmier de echte is? Zelfs de goedkopere variant kan heerlijk aanvoelen, maar slechte kwaliteit betekent dat het al binnen een paar dagen begint te rafelen. Dure kasjmier rafelt ook, maar dat stopt vaak na de eerste keer wassen. De beste kasjmier verbetert juist naarmate het ouder wordt. Zoek naar spanning in de stof die de stof in vorm brengt en pas op voor alles wat verdacht pluizig is.

Kasjmier is dan wel wat van zijn exclusiviteit kwijtgeraakt, maar er is inmiddels wel een andere modieuze vezel verschenen om je toch warm te houden. Wil je gegarandeerd worden van de beste kwaliteit, dan is het het slimst om vast te houden aan gevestigde merken zoals Piana en Cucinelli. Blijf vooral weg van goedkope producten, tenminste als je wilt dat je kledingstuk lang genoeg meegaat. Investeren in kleding is niet goedkoop, maar het kan wel een leven lang meegaan.

Lees meer: Waarom je beter in een Chanel handtas kan investeren dan in vastgoed

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.