Aandachtspunten voor wie wil investeren in diamanten

Er zijn veel verschillende redenen waarom het een goede keuze is om te investeren in diamanten. De laatste jaren hebben diamanten, door velen ook wel ‘de eeuwige edelstenen’ genoemd, hun kracht waargemaakt. Diamanten zijn goed bestand tegen inflatie, schommelingen in valuta en het falen van banken. Diamanten zijn dus een goede zaak om in te beleggen. Maar diamanten zijn niet alleen betrouwbare, crisisbestendige belegparadijsen. Door de wet van vraag en aanbod is de prijs van diamanten erg hoog.

Hieronder staan vijf belangrijke redenen waarom je in diamanten zou moeten investeren, kort toegelicht.

1. Intrinsieke rentabiliteit

In tegenstelling tot vrijwel ieder ander product, hebben diamanten de gave om in waarde te stijgen. Dit komt onder andere door de BRIC-landen, (Brazilië, Rusland, India en China). Deze landen kennen de laatste jaren een exploderende economische groei. Om India als een voorbeeld te nemen, goud en diamant zijn al eeuwenlang tekenen van rijkdom. Diamanten zijn geliefd in India, maar door de slechte economie kon eigenlijk alleen de allerrijkste bevolking diamanten veroorloven. Met de groeiende economie kunnen nu/binnenkort veel meer mensen diamant en goud veroorloven, en dat zal de bevolking dan ook doen. Verder daalt het aanbod van diamanten natuurlijk ook omdat het simpelweg een natuurproduct is. De bronnen zijn beperkt en beginnen ook op te raken. Minder aanbod bij dezelfde vraag betekent een prijsstijging!

2. Selectieve liquiditeit

Diamanten blijven sterke liquide activa. Diamanten worden vaak gevraagd voor investeringen. Vaak willen mensen het liefst diamanten tussen de een en drie jaar oud.

3. Diamanten zijn crisisbestendig

Crisisbestendig is natuurlijk een groot woord, en wanneer de markt een crash beleeft kan het ook zijn dat diamanten hun waarde verliezen, maar in het verleden hebben diamanten al bewezen dat ze aardig goed bestendig zijn tegen crashes op de markt. Neem bijvoorbeeld de crisis van 2008, terwijl alle standaard onderdelen van een belegger instortten (obligaties enzovoort) bleek dat de geslepen diamant op dat moment figuurlijk ook een diamant was voor de belegger.

4. Diamanten bieden maximale zekerheid

Diamanten zijn te vergelijken met mensen. Iedere diamant is uniek, heeft een certificaat en kan nagetrokken worden of de diamant wel echt is wat er op het certificaat staat. Een diamant is een natuurelement en kan dus niet snel zijn waarde verliezen. Ook is het zo dat diamanten niet snel door een ander product vervangen kunnen worden, zeker niet in culturen waar diamanten een grote rol spelen, zoals net gezegd bijvoorbeeld in India.

5. De unieke emotionele waarde van diamanten

Naast dat diamanten erg duur en zeldzaam zijn, is de emotionele waarde ook erg belangrijk. Voor veel mensen blijft een diamant, net als bijvoorbeeld goud, een must onderdeel van bijvoorbeeld een ring voor een trouwerij.

Investeren in diamanten is dus een goede zaak en biedt enorm veel voordelen. Als je het algemeen bekijkt is het zo dat diamanten in de prijs zullen stijgen, de vraag neemt toe met onder andere de groeiende welvaart en het aanboed van diamanten neemt af. Het is een betrouwbare investering. En naast dat het voor je portemonnee een enorm goede keuze is, hebben diamanten natuurlijk ook een emotionele waarde. En die moeten we ook niet vergeten!

Interesse in investeringsdiamanten?

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.