Breekt zonne-energie bijna door?

Het is makkelijk om erg opgewonden te worden over zonne-energie dezer dagen. De panelen worden steeds maar goedkoper terwijl de technologie beter en beter wordt. Grote fotovoltaïsche panelen groeien als paddestoelen uit de grond over de ganse wereld. Maar toch staat zonne-energie nog altijd maar voor 1 procent van de globale elektriciteit. Hoewel de sector jaar na jaar met dubbel cijfers aangroeit, is marktdominantie nog niet voor morgen.

Zonne-energie moet nog wat harde economische obstakels overwinnen, aldus de publicatie van Varun Sivaram en Shayle Kann in Nature Energy. De twee experts voorzien nog enkele harde noten om kraken maar geloven wel dat de zonne-energie ooit kan instaan voor één derde van onze energiebevoorrading. Volgens de onderzoekers moeten deze essentiële hordes nog genomen worden om nog wat later dé dominante energievoorziening te worden.

In de Verenigde Staten steeg de productie van zonne-energie van 2 gigawatt in 2010 naar ongeveer 26 gigawatt tegen 2015. De verwachtingen van zonne-energie zijn over de Atlantisch Oceaan zeer hoog gespannen. Het is zelfs een speerpunt in de campagne van Hillary Clinton. Zij verwacht een productie van maar liefst 140 gigawatt tegen 2020. Om zo’n snelle stijging van productie aan te kunnen, moet er een intensieve schaalvergroting komen. En daarvoor moet de kostprijs dalen, hard dalen!

Vandaag kost zonne-energie ongeveer 3 dollar per watt, volgens Sivaram en Kann moet die prijs dalen tot 0,25 dollar per watt tegen 2050. Een gigantisch lage kostprijs maar het laat toe om zonne-energie op een heel andere manier te benaderen. Hoe nu gedacht wordt over de prijsdalingen zal het marktaandeel op geen enkele manier helpen, aldus de onderzoekers. We moeten aan de slag met nieuwe technologieën, innovatieve toepassingen en die energie op een efficiënte manier capteren en opslaan. Zonnepanelen moeten volgens Sivaram en Kann deel gaan uitmaken van onze muren, ramen en niet enkel de daken, een complete mindshift moet de ommekeer in gang zetten.

De analyse van de het duo begint met een zeer banaal gegeven over zonnepanelen: ze genereren elektriciteit gedurende de dag, met een piek in de namiddag wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Op warme, zonnige dagen neemt het verbruik van energie vaak een hoge vlucht, meer zonnepanelen installeren kan helpen om die vraag op te vangen. Aangezien de meerproductie wordt opgevangen door de netbeheerders, kan dit helpen om de prijs te drukken. Goed nieuws dus voor de consument!

De rotzooi begint wanneer je meer en meer zonnepanelen aansluit op het net. De prijs van de energie daalt exponentieel gedurende intensieve zonuren. Dit maakt dat de zonnepanelen op die momenten, vanuit economisch standpunt, minder waard zijn. Met wat men ‘value deflation’ heet tot gevolg. Je zou dit kunnen tegen gaan met andere regels voor de netbeheerders of door subsidies uit te reiken. Maar dan verplaats je het probleem alleen maar. Inherent worden de zonnepanelen daardoor niet waardevoller. In de VS lossen ze dit probleem voorlopig op door grotere netwerken te creëren waarop dus meer zonnepanelen kunnen aangesloten worden maar ook dit is maar een tijdelijke oplossing. Want op een dag zijn ook die grote netwerken verzadigd.

Waterkokers en reuzenbatterijen

Opslag, bijvoorbeeld in de vorm van batterijen, is een uitdaging voor de sector. Momenteel is ook die technologie niet voldoende aangepast om veel energie op te slaan. Bovendien is de kostprijs van die opslag nog te hoog om een échte oplossing te bieden. Batterijen kunnen nochtans een uitweg aanreiken. Ze houden overtollige energie vast en geven ze weer af eens de vraag er is. Ook alternatieve methodes worden volop intensief getest. Zo is er zelfs sprake van intelligente waterkokers: water wordt verwarmd met de overtollige energie en daarna vastgehouden tot de vraag er opnieuw is.

De zonne-energiesector is dus sterk afhankelijk van de kostprijs voor opslag. Als die kost minder scherp daalt zoals gehoopt, komt de sector in de problemen. De enige uitweg is dan om de productie van zonnepanelen goedkoper te maken en dit jaar na jaar. Daarom stellen de onderzoekers een kostprijs van 0,25 dollar per watt voor, als zonne-energie een kans op slagen wil hebben. Dat de sector op de goede weg is, is zeker. Onder impuls van de Chinezen daalde de kost van 6 dollar in 2007 naar ongeveer $3 per watt in 2014. Net zoals bij andere nieuwe producten is er ook een steile leercurve wat betreft de fotovoltaïsche cellen. De kosten dalen met 18 procent voor elke verdubbeling van de productie-efficiëntie. Als Sivaram en Kann die resultaten extrapoleerden komen ze een kostprijs van 0,30 tot 0,70 dollar per watt tegen 2050.

Research en development zullen dus voor een belangrijke mate de toekomst van de zonne-energie gaan bepalen. Alleen is er wat aarzeling vanuit de sector om in die R&D te gaan investeren. Niet verwonderlijk als je zag hoe de Chinezen, met een R&D-budget van minder dan 1%, de markt overspoelden. Vanuit de academische wereld krijgt de industrie wel wat bijstand maar de focus ligt er meer op disruptieve en innovatieve technologieën dan op een verbetering van de huidige.

Voor investeerders en beleggers biedt de markt van de zonne-energie duidelijk nog enorme mogelijkheden. Het is en blijft een groeimarkt waarbij het nog steeds koffiedik kijken is wat de goede investeringen zullen zijn. In elk geval schuilt er een groot potentieel in deze sector. Benieuwd wat 2020 ons brengt!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.