Wel of geen btw op goud betalen?

Voor particulieren is het belangrijk dat er geen btw wordt geheven op de door hen gekochte edelmetalen, of dat het toch minstens om een laag btw-tarief gaat. Als particulier kan je de btw immers niet recupereren, waardoor je de winstmarge fors aantast. Vooral goud is vanuit btw-standpunt een interessante investering, maar ook ten aanzien van andere edelmetalen zijn er zeker mogelijkheden.

Geen btw op beleggingsgoud

Sinds 1 januari 2000 is beleggingsgoud in België vrijgesteld van btw, waar voorheen een btw-tarief van 1% van toepassing was. De vrijstelling werd toen opgelegd door Europa en dit voor de volledige eurozone. Kenmerkend is wel dat enkel beleggingsgoud vrijgesteld is. Daarbij moet het gaan om gouden staven met een zuiverheid van minstens 99,5% en met een door de goudmarkt aanvaard gewicht.

Lees ook: Enkele blinkende tips voor het beleggen in goudstaven

Ook gouden munten vallen onder de btw-vrijstelling, maar dan gelden er wel een aantal bijzonderheden. Dergelijke gouden munten moeten immers een zuiverheid hebben van minstens 90%, moeten na 1800 geslagen zijn, ze moeten als wettig betaalmiddel dienen of gediend hebben en hun prijs mag maximaal 80% boven de intrinsieke goudwaarde liggen.

Lees ook: Gouden munten kopen: drie belangrijke tips

Gouden verzamelmunten met een hoge verzamelwaarde of gouden munten die dateren van voor het jaar 1800 (en hierdoor vaak de 80%-grens overschrijden), genieten met andere woorden niet van de btw-vrijstelling. Hetzelfde geldt voor gouden herdenkingsmedailles, goud dat niet als wettig betaalmiddel kan of kon worden gebruikt en goudkorrels die worden gebruikt voor het vervaardigen van gouden juwelen. Hierop is het klassieke btw-tarief (21%) van toepassing. Ook wanneer je halffabricaten of gouden eindproducten koopt (bv. gouden juwelen), moet je 21% btw betalen. In feite draag je dan als eindconsument de btw die ook de producent moet betalen bij de aankoop van goudkorrels.

Wel btw op andere edelmetalen

De btw-vrijstelling is enkel van toepassing op goud. Dit omdat goud, door de beperkte industriële toepassingen, zich beter schikt als een financieel instrument. Op zilverbaren of platinabaren moet je in België dan ook 21% btw betalen. Op muntstukken, ongeacht het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, wordt echter geen btw geheven indien ze een wettig betaalmiddel zijn. Indien ze geen wettig betaalmiddel zijn of een numismatische waarde hebben, is een btw-tarief van 6% van toepassing.

Lees ook: Investeren in goud of zilver?

Hierop is overigens een extra uitzondering van toepassing. Indien de zilveren munten als bijouterie werden gemonteerd, ongeacht of ze al dan niet een wettig betaalmiddel zijn, zijn ze in principe onderworpen aan een btw-tarief van 21%. Maar wanneer de munten als bijouterie werden gemonteerd én ze ouder zijn dan honderd jaar, spreken we van antiquiteiten en is opnieuw het btw-tarief van 6% van toepassing. Onthoud vooral dat je als belegger beter zilveren munten koopt dan zilveren staven, zilveren halffabricaten of zilveren juwelen.

Dan maar edelmetaal kopen in het buitenland?

Het invoeren van edelmetalen om de btw-heffing te ontlopen, is geen oplossing. Binnen Europa zal je als particuliere koper van goud nog steeds btw moeten betalen. Bij het invoeren van buiten Europa moeten de edelmetalen dan weer langs de douane passeren, waardoor je naast de taksen ook nog eens met douanekosten krijgt af te rekenen. Dit is dus allesbehalve een interessante piste.

Lees ook: Waarom in zilver investeren en niet in goud?

Wat wel mogelijk is, is dat je edelmetalen in het buitenland koopt en ze vervolgens niet naar België transporteert. Zolang ze in het land van herkomst blijven, moet je hier immers geen btw of taksen betalen. Deze techniek wordt veelvuldig toegepast om bijvoorbeeld btw-vrij edelmetalen als platina te kopen in Zwitserland en ze vervolgens daar fysiek in een kluis te bewaren. Veel verkopers, die niet toevallig in Zwitserland zijn gevestigd, bieden die optie ook aan in ruil voor een bewaarloon. Reken daar wel ook nog eens de nodige verzekering bovenop. In de praktijk is deze piste door de oplopende kosten enkel interessant voor particuliere beleggers die grote hoeveelheden edelmetalen kopen.

    Lorenzo Risack

    Lorenzo is jurist en heeft een passie voor het geschreven woord. In een vroegere carrière sleutelde hij aan juridische publicaties en had hij zijn eigen juridisch adviesbureau. Tegenwoordig schrijft hij zowel voor Belgische als Nederlandse media over het ondernemerschap en juridische kwesties. Dit doet hij ook via zijn juridische nieuwsdienst Rechtenkrant.be. Ook voor De Beleggersgids schrijft Lorenzo over juridische thema’s met betrekking tot investeren, beleggen en vastgoed. Dit doet hij op een typerende en eigenzinnige manier.

    Gerelateerde artikels

    1 reactie

    1. Beste Lorenzo,
      Als je zilverbaren koopt en laat opslaan (in Zwitserland bijv.) om geen BTW te moeten betalen wordt er bij de betreffend handelaar een rekening geopend neem ik aan. Als er bij winst een bedrag van die rekening overgeschreven gaat worden naar een normale Belgische bankrekening is men dan verantwoording schuldig aan die bank? Moet men over de winst ook belasting betalen?
      Graag verneem ik je antwoord.
      Mvg.
      Harry van Voorden

    Een reactie achterlaten

    Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.