Waarom goud populair blijft

Goud begeestert de mens al eeuwen. Wat is er zo speciaal aan dit edelmetaal? Over de hele aardbol is men er gek van en dit al duizenden jaren. Enkel en alleen de waarde bezorgt ons niet die koorts. Er is meer aan de hand. We proberen er een verklaring voor te vinden.

Er bestaan over goud heel wat mythes en misverstanden. Goud is bijvoorbeeld geen hard metaal maar een erg zacht. Vroeg beet men eens in een gouden munt om de echtheid te controleren. Lieten de tanden een putje na in de munt, dan was het een échte gouden munt. Nog zo’n misverstand is dat goud ontstaan is op aarde. Niets is minder waar.

Goud is zo oud als de aarde, letterlijk. Om goud te creëren heb je enorme fusiereacties nodig. De hoeveelheid energie die daarvoor van doen is, kan de mens niet zelf produceren. Het wordt gevormd door gigantische explosies in de ruimte. Voor wie de geschiedenis van goud wil vertellen heeft dit twee zeer belangrijke gevolgen. Ten eerste betekent dit dat het een “buitenaards” product is, wat dus bijdraagt aan het mysterie. En als tweede is de hoeveelheid goud op aarde zeer beperkt.

De goudkoorts

Door de kleine hoeveelheden goud aanwezig op aarde, is het niet evident om de speld in de hooiberg te ontdekken. Wanneer er geruchten over een nieuwe goudvoorraad het grote publiek bereiken, startte in het verleden vaak een hectische goudkoorts. Tienduizenden gelukzoekers pakten hun hele hebben en houden en trokken richting de amateuristische mijnen. Er waren goudkoortsen in Brazilië, Australië, Chili, Canada, Verenigde Staten, Zuid-Afrika,…

Ontginning en bewaring van goud

Makkelijk was het niet om het goud te ontginnen. Vaak zit het verstopt diep onder harde rotsen of vind je het pas nadat je uren lang een rivierbedding hebt moeten ziften. Toch was de aantrek van mogelijke aanwezigheid van goud voor heel wat gelukzoekers té sterk om te negeren. De waarde van goud doet veel mensen wegdromen van een beter bestaan. Goud was al in de tijd van de Egyptenaren zowat het kostbaarste producten. Munten, sieraden en juwelen, alle meest waardevolle producten werden vervaardigd uit het gegeerde materiaal. Goud is makkelijk te bewaren, oxideert niet en houdt dus ook zijn waarde.

Eigenlijk zijn dit nog altijd de redenen waarom mensen vandaag beleggen in goud. Goud biedt zekerheid! Je vindt het in alle maten en gewichten, het is eenvoudig te stockeren. Doorheen de tijd verandert het niet. Het aanbod is beperkt en de vraag blijft die ruim overtreffen. En hoe onzekerder de tijden, hoe groter de populariteit van goud. Bovendien smacht heel de wereld, van India tot Canada en van Zuid-Afrika tot Noorwegen, om het product. Hoewel de populariteit van zilver stijgt, kan niets of niemand tippen aan goud. En dat zal nog even zo blijven.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.