Kopen, verkopen en traden van goud

Hoe zou je reageren moest iemand je vertellen dat wanneer je in goud investeert, je al jouw dromen kan waarmaken? De informatie bemachtigen die je nodig hebt kan het verschil maken tussen het halen of het missen van jouw doelen. Met dit artikel willen we tips geven om jouw opbrengsten uit het verhandelen van goud te maximaliseren.

Wie al goud bezit en dit wil verkopen, klopt best aan bij verschillende kopers. Net zoals je een huis ook niet verkoopt aan de eerste de beste bieder, ga je dit ook niet doen bij de verkoop van goud. Kijk de kat uit de boom en ga zorgvuldig na wie de beste voorwaarden biedt. Er zijn heel wat plaatsen waar je terecht kan voor de verkoop van goud. Allemaal hebben ze een bepaalde marge in het hoofd: zoveel mogelijk winst maken. Daarom is het aangewezen om een vergelijk te maken tussen alle mogelijkheden op de markt.

Lees meerWat is de beste manier om goud te verkopen?

Hanteer de officiële goudprijs

Het gewicht van goud wordt officieel uitgedrukt in troy ounce. Een standaard goudstaaf weegt 400 troy ounce, of ongeveer 12,5kg. Deze maatstaf voor het verhandelen van goud wordt gehanteerd door centrale banken. De prijs van goud staan dan ook vaak genoteerd als pond, dollar of euro per troy ounce.

Om het rekenen ons makkelijker te maken worden in Europa de prijzen vaak uitgedrukt in kilo’s, daar zijn we immers meer vertrouwd mee. Daarnaast kan je ook in gouden munten beleggen. ‘Goudvinkjes’ zoals ze heten in grootmoeders tijd zijn een makkelijke investering. Ze nemen niet veel plaats in en kunnen eenvoudig worden verkocht aan de gangbare tarieven.

Goudmunten (trouwens ook zilveren munten) kan je makkelijk gaandeweg aankopen. Heb je niet veel geld dan kan je enkel muntjes inkopen en wachten tot je wat meer cash hebt om je investering uit te breiden. Voor je de muntjes weer van de hand doet, maak je best opnieuw je huiswerk. Het verschil in commissie tussen een bakstenen pand en een online dienst is niet zelden zeer groot. Verkoop je te goedkoop, dan lever je een stuk van jouw rendement in. Daar zit uiteraard niemand op te wachten.

Lees meerBeleggen in goud? Dit moet je weten over het rendement!

Wie investeert in fysiek goud, die gaat best bedachtzaam te werk. Voor die munten of staven heb je een veilig opslagplaats nodig. Wees dan ook behoedzaam en gereserveerd wanneer je het over jouw investering hebt. De goudkoorts zou wel eens kunnen toeslaan. Tenzij alles natuurlijk veilig en wel in een stevig kluis wacht op hogere goudprijzen.

Goud als belegging is zeer gangbaar. Je vindt het dan ook overal. Sluit daarom niet uit dat een gouden juweel op een vlooienmarkt wel eens heel wat harde cash waard kan zijn. Wie zich wil verdiepen in het herkennen van goud, kan bij experts kortlopende opleidingen volgen. De mogelijkheid dat je op een rommelmarkt pareltjes ontdekt is groter dan je denkt.

Lees meer: Beleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje

Of je in een oogopslag op deze manier rijk kan worden, dat durven we te betwijfelen. Maar het is alleszins wel een handige manier om gaande weg kostbare edelmetalen te verzamelen. Edelmetalen die nooit hun waarde zullen verliezen. Goud en in mindere mate ook zilver zullen altijd een aantrekkingskracht blijven uitoefenen op heel veel mensen overal in de wereld. Daar kan je van op aan.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.