Een nieuwe term is in het leven geroepen. Na de technologische FAANG aandelen kijken analisten nu in een andere richting. BAANG aandelen zijn het nieuwe toverwoord geworden, waarbij goudaandelen weer een nieuwe glans krijgen. Wordt het tijd om technologie uit je portefeuille te gooien en even naar de veilige goudaandelen over te stappen?
FAANG is out
FAANG, dat staat voor Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (Alphabet) was tot voor kort een interessante aandelenmix die de laatste jaren enorm werd aangeraden door analisten wereldwijd. De technologiereuzen hebben ook echt letterlijk een heel harde groei gekend. Beleggers konden hun zakken vullen tijdens de opmars van sociale media en de moderne ontwikkelingen om dit te ondersteunen. Nu de economische kaarten wat opnieuw geschud worden, en er risico op een verzwakking van de markt is, komt er een nieuwe term op de proppen.
BAANG aandelen zijn in
De BAANG investeerders richten hun pijlen op vijf heel grote goudaandelen, namelijk Barrick Gold, AngloGold Ashanti, Agnico Eagle Mines, Franco-Nevada en Gold Fields. Allen zijn het actieve goudmijnen met een lange trackrecord. Sinds een aantal maanden is goud aan een stevige opmars bezig en durven analisten het weer voorstellen. Goud kan gezien worden als het oudste beleggingsproduct ter wereld. De BAANG term is eigenlijk een oude beleggingsstrategie in een nieuw, hip jasje.
Goud = een veilige haven
Goud wordt sinds jaar en dag als een veilige haven beschouwd. Het beschermt onder meer tegen inflatie. Investeerders hebben ook graag fysiek goud in handen. Munten of klompjes goud worden door beleggers beschouwd als een interessant ruilmiddel, mochten er ooit grote economische problemen komen. Vandaar dat de prijs van goud steeds wat de lucht ingaat in onzekere tijden. Handelsoorlog tussen Amerika en China, wereldwijde klimaatproblemen, asielcrisissen,… Het zijn maar een paar voorbeelden van globale problemen die een grote invloed kunnen hebben op de economie en het welzijn. Wanneer burgers onzekerheid voelen, willen ze hun koopkracht graag behouden, en dan klinkt edelmetaal als een goede oplossing.
Lees meer: Hoe inspelen op de verwachte stijging van de goudprijs?
Mijnen versus fysiek goud
Nadelen
Hier schuilt ook een beetje de dubbele bodem van de BAANG aandelen. De bedrijven die deel uitmaken van BAANG zijn allen goudmijnen. Je bezit als investeerder in BAANG aandelen geen enkele gram fysiek goud. De aandelenkoers is niet enkel afhankelijk van de goudprijs, maar ook van het functioneren van de mijn. Goud ontmijnen vraagt een specifiek budget. Hoe goedkoper goud, hoe duurder het in verhouding is om het te ontmijnen. Hoe efficiënter een goudmijn kan ontmijnen, hoe interessanter het wordt om erin te beleggen als de goudprijs begint te stijgen.
Aandelen in goudmijnen kan je ook niet gebruiken om fysieke goederen aan te kopen in het geval het heel slecht zou gaan in de maatschappij. Ze staan op je effectendossier en je kunt ze enkel verhandelen voor geld, maar niet in de reële economie gebruiken. Dat is voor bepaalde beleggers met specifieke intenties, een nadeel.
Voordeel
Het voordeel van beleggen in een goudmijn, ten opzichte van fysiek goud is de liquiditeit. Je kunt ook met een veel kleiner bedrag beleggen, want voor een munt heb je algauw meer dan duizend euro nodig. Een aandeel kan je al voor een paar dollar op de kop tikken en kan je veel sneller verhandelen bij stijging van de koers. Een efficiënt werkende mijn, volgt de goudprijs zeer nauw.
Lees meer: Hoe kan je goud verkopen?
Nog een voordeel van effecten in een beleggingsportefeuille, is de veiligheid. Deze aandelen kunnen niet worden gestolen, zoals met fysiek goud wel het geval is. Je hoeft aandelen niet te transporteren naar een goudhandelaar of bank, wanneer je ze wilt verhandelen. Je hoeft geen kluis te kopen of te huren. En, je effecten zitten veilig opgeborgen op effectendossier. Weeg voor jezelf de voor- en nadelen af, alvorens in goud te beleggen.