Doemdenkers beleggen vaak in goud om zich in te dekken

Goud en zilver worden wereldwijd nog steeds gezien als een veilige haven om in te beleggen. Zeker investeerders die een kritische blik op de economische stabiliteit hebben, diversifiëren vaak hun portefeuilles met goud, liefst fysiek. Ook overheden vullen graag hun goudreserves aan indien ze denken dat er onzekere tijden aankomen. Is edelmetaal, zoals goud en zilver, de heilige graal in onzekere tijden voor deze doemdenkers?

Inflatie

Beleggen in edelmetalen maakt vaak niet rijk. Beleggers zoals Warren Buffett of ondernemers als Mark Coucke hebben hun vermogen niet verzameld door te speculeren op goud of zilver. Toch hebben deze edelmetalen een belangrijke functie in een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille. Goud beschermt namelijk tegen inflatie, maar wat betekent dit nu eigenlijk concreet?

Eenvoudig uitgelegd: kocht je 50 jaar geleden eten en algemene consumptiegoederen voor een volledige maand, dan kwam je met een doorsnee gezin ongeveer toe met de waarde van één Krügerrand, één goudmunt. Ga je vandaag naar de supermarkt om eten, tandpasta, wasmiddel en toiletpapier, dan heb je op één maand tijd ongeveer de waarde van één Krügerrand nodig om jouw gezin van het nodige te voorzien! Interessant toch? Brood is hetzelfde gebleven, de waarde uitgedrukt in papieren geld is echter ontzettend gestegen, de waarde in goud is dezelfde gebleven. Dit is indekking tegen inflatie.

Omgekeerd gecorreleerd met aandelen

Interessant is ook dat overheden hetzelfde denken als particuliere beleggers. Goud heeft doorheen de geschiedenis, Inca’s, Romeinen, Nazi’s en drooglegging,… steeds zijn status behouden. Wie dus veel goud bezit, die is rijk en heeft het vaak ook voor het zeggen in een maatschappij. Vandaar dat overheden ook liefst hun goudvoorraden opbouwen tijdens onzekere tijden. Zo zijn ze enerzijds ingedekt tegen inflatie en anderzijds bevestigt hun goudvoorraad hun onafhankelijkheid ten opzichte van andere grote economieën.

Lees meer: 8 redenen om in goud te beleggen

Daarom is goud ook omgekeerd gecorreleerd met aandelen. Wanneer alles goed gaat in de economie, is er geen behoefte om goud op te bouwen. Dus is de vraag wat lager en de prijs ook. Eens onzekerheid eraan komt zoals oorlog, hoge inflatie, politieke ruzies, klimaatproblemen,… gaan aandelen naar beneden en wordt de stabiliteit én macht van goud weer belangrijk. Vandaar dat goud vaak een negatieve correlatie heeft met aandelen. Naast behouden van je koopkracht, biedt het ook tegengewicht bij een daling in je beleggingsportefeuille.

Doemdenkers geloven in een apocalyps en goud zal hen redden

Geloof je in economisch zeer barre tijden, zoals sommige doemdenkers? Dan kan goud op zich ook een antwoord bieden als stabiliteit. Aan de andere kant kan goud op een dergelijk moment ook een risico vormen. Doemdenkers houden vaak fysieke goud stukken in portefeuille. Ze geloven dat dit kan fungeren als betalingsmiddel wanneer de volledige economie plat zou liggen. Tot op zekere hoogte kan dit kloppen. Vermits goud waardevast is en handelaars misschien bereid zijn om ze als betalingsmiddel te aanvaarden.

Lees meer: Gouden munten kopen: 3 belangrijke tips

In zeer slechte economische periodes, bleek goud toch niet het grote reddingsmiddel te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten in de jaren dertig, Rusland onder leiding van Stalin of Nazi-Duitsland. Goud was toen een illegaal bezit en moest aan de overheid worden afgegeven. Wie dus voor risicovolle situaties goud had verzameld, durfde hier niet mee bovenkomen. Erger nog, deze investeerders werden een doelwit van de overheid, met gevangenisstraffen als risico. Niemand durfde op die momenten nog met zijn goud betalen, waardoor het in zo’n uitzonderlijke situatie eigenlijk waardeloos is.

Eens de woelige economische en politieke tijden achter de rug waren, kon je echter wel weer met je goudstukken bovenkomen! En dat legde deze voorzichtige beleggers ook vaak geen windeieren. Goud beschermt dus tegen gemiddeld slechte tijden, inflatie, negatieve beurzen en periodes van herstel. Laten we echter maar hopen dat politieke en economische fouten uit het verleden niet op dezelfde manier worden gemaakt en doemdenkers ongelijk hebben!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.