Voor- en nadelen van beleggen in goud

Beleggen in goud kent van oudsher twee kampen. Zij die ervoor pleiten om goud in hun portefeuille op te nemen om inflatoire krachten de kop in te drukken. Of die er zelfs een reddingsmiddel in zien tegen rampzalige markten. Tegenover de believers heb je een heel ander kamp: zij die voor goud geen plaats zien in een moderne portfolio. Een overzicht van de voor- en nadelen van beleggen in goud.

Nadelen beleggen in goud

Laat we eerst even naar de nadelen kijken:

Intrinsieke waarde van goud

Goud leverde altijd stof tot gesprek op in beleggersmiddens. Heel wat beleggers zijn het roerend eens met elkaar: goud komt beter tot zijn recht in andere sectoren dan in een beleggersportefeuille. Vooral de intrinsieke waarde van goud wordt in vraag gesteld. Niemand ontkent de meerwaarde van het edelmetaal in sommige sectoren, denken we maar aan de juwelen of de computerindustrie. Bovendien is het beleggen in goud volgens experts geen concurrentie voor aandelen.

Volatiele goudprijs

De goudprijs is volatiel, kan snel en dramatisch veranderen én dat meestal zonder enige waarschuwing. In april 2013 daalde de goudprijs met een spectaculaire 13 procent om dat jaar met 28 procent in het rood te eindigen. Anderzijds ging goud opnieuw blinken vanaf 2008 tot diep in 2010. Voorstanders van goud in een beleggingsportefeuille wijzen er op dat het edelmetaal een goedkope verzekering is in povere tijden. Omwille van de prijsschommelingen kan goud een lucratieve belegging zijn.

Fysiek goud en de gevaren ervan

De puurste manier van beleggen is om het goud in je bezit te hebben. Fysiek goud kampt echter met wat nadelen: verkopers vragen een premie, de prijs is niet altijd strikt gekoppeld aan die van de goudmarkt en dan moet je het nog ergens veilig stockeren. Wanneer je het zelf bijhoudt, dan is er altijd een bepaald risico aan verbonden en ook bijkomende kosten (bvb. voor een kluis). Vertrouw je op een derde partij, dan zijn er de bewaarkosten.

Lees meerBeleggen in goudstaven: enkele blinkende tips

Een andere mogelijkheid is het beleggen in een ETF gedekt met de onderliggende goudwaarde. De kosten zijn beperkt tot 0,4 procent commissie en een jaarlijks bewaarloon. Zo’n gold exchange-traded fund of GETF is wat minder populair dan vroeger maar nog altijd een valabel alternatief.

Voordelen beleggen in goud

Sinds eeuwen heeft goud een stevige fanbasis opgebouwd. Niet omdat ze goud mooi vinden, vaak hebben ze zelf goud nooit in hun handen gehad, maar eerder omwille van de eigenschappen die het bezit. En vooral de positieve eigenschappen dan. De voordelen van een belegging in goud is voor deze beleggers kristalhelder.

De bescherming van goud

Goud boezemt vertrouwen in. In slechte en turbulente tijden is het een veilige haven voor beleggers en investeerders die het even niet meer weten. De goudprijs stijgt doorheen de jaren alsmaar. Een voortdurend stijgende goudprijs hernieuwt het vertrouwen. Op die manier bouwde goud een stevige reputatie op. Bovendien beschermt het ook nog eens voor de kracht van inflatie. Inflatie knabbelt geniep aan heel wat waardes. Maar beleggen in goud blijft buiten schot.

Makkelijk om te diversifiëren

Een goede beleggingsportefeuille bevat een verscheidenheid aan producten. Goud is een ideale manier om wat verscheidenheid te brengen. Goud hangt niet vast aan aandelenkoersen of valuta. Dit betekent dat een plots rendementsval in het ene beleggingsproduct geen of weinig invloed zal hebben op een ander.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Fysiek goud in huis hebben is wellicht niet de meest relaxte wijze van belegging. Net zoals je ook geen valies met briefjes van € 500 onder jouw bed bewaart. Echter, het voordeel van fysiek goud is de makkelijke bewaring en stockering, omwille van het kleine volume. Ideaal is het niet maar je hoeft er nu ook geen kamer of half huis aan op te offeren.

Vrijstelling belastingen goud

Beleggingsgoud, en enkel allen maar beleggingsgoud, is vrijgesteld van belastingen. Even werd er een belastingtarief voor beleggingsgoud, maar toen er massaal goud naar het buitenland vertrok, schroefde de overheid het belastingtarief terug. Dus beleggers die goud aankopen om het in waarde te laten stijgen, die betalen daar geen belastingen op. Maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Juwelen en goudmunten van voor 1800 vallen buiten de regeling.

De Beleggersgids Redactie
De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.