Hoeveel is een goud medaille op de olympische spelen waard?

Olympische medailles worden elke twee jaar uitgereikt. Wanneer de volksliederen weerklinken en de tranen vallen, zoomt de camera in op de medaille -vooral het gouden exemplaar- prijkt in alle glorie op het scherm. De vraag die veel kijkers zich op zo’n moment stellen: hoeveel is zo’n gouden olympische medaille nu eigenlijk waard?

Zoals met zoveel zaken is ook de waarde van een olympische medaille relatief. De echte waarde wordt bepaald vanuit de perceptie. De organisatie die de medailles uitreikt zal het kleinood anders naar waarde schatten dan de winnaar van de plak. Hoeveel de verzamelaar bereid is te betalen voor een gouden, zilveren of zelfs een bronzen schijfje is nog een andere kwestie. En je kan het al helemaal sec en droog beschouwen door de waarde van het metaal te berekenen. Drie valabele standpunten om de waarde van een olympische medaille in te schatten.

De gouden medaille heeft maar weinig materiële waarde

Wie een olympische gouden medaille wil kopen als een belegging in een edelmetaal, denkt er best nog even over na. Een gouden medaille, van ongeveer 500 gram bestaat voornamelijk uit zilver. Ooit was het wel eens anders. Tot 1912, de Olympische Spelen in Stockholm, was een gouden medaille volledig van goud. Sindsdien veranderde de vorm en de samenstelling van de medailles per spelen. De Olympische Spelen in Rio opteerden voor een medaille van 500 gram bestaande uit 494 gram goud en amper 6 gram zilver. Het ding zou ongeveer 525 euro kunnen opbrengen. Een medaille volledig opgetrokken uit goud, zoals in 1912, zou uiteraard heel wat meer waard zijn.

Wanneer de verzamelwoede toeslaat

Honderden medailles worden tijdens de Olympische Spelen uitgereikt. Dan is het vanzelfsprekend dat er enkele op de markt komen. Sommige atleten worden nu eenmaal niet rijk van hun sport. Medailles vind je dan ook best wel vaak terug op veilingen. Prijzen zijn eenvoudig online te raadplegen. Afhankelijk van de verzamelwaarde van een olympische medaille varieert de verkoopprijs tussen de 9.000 euro en 1,1 miljoen euro. Een “doordeweekse” medaille uitgereikt in minder populaire sporten zoals boogschieten of polo, verkoopt aan lagere prijzen dan een medaille waar een uitzonderlijk verhaal aan verbonden is.

In 2013 ging één van Jesse Owens medailles uit 1936 voor 1,46 miljoen dollar over de toonbank. Vooral de mythische figuur van Owens en zijn glansprestatie tijdens de nazi-dominantie verklaarden de uitzonderlijke waarde van dit verzamelstuk.

Lees meer: Alles wat je moet weten over het kopen, verkopen en traden van goud

Voor wie de plak wint: onbetaalbaar

Een atleet moet onnoemelijk veel zaken opofferen voor zijn of haar sport. Daarnaast is een financiële ruggesteun onvermijdelijk. Veel ouders en sponsors pompen tienduizenden euro’s in de carrières van jonge sportgoden. Een atleet die een medaille dan ook beschouwd als een materiële beloning, verliest altijd. Maar zo zijn sporters nu eenmaal niet. De eer en de trots om op het hoogste schavotje zo’n iconische prijs binnen te rijven, geeft de meeste voldoende. Een onbetaalbare ervaring, aldus veel kampioenen.

(bron: time.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Goedemiddag,ik heb een “zilveren” medaille van de olympische spelen 1916,en ik wilde graag weten of die iets waard kan zijn(categorie worstelen). Mvr. Wil

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.