Oh oh, Ad Blocker gedecteerd!
Het lijkt erop dat je een Ad Blocker gebruikt op De Beleggersgids. Gelieve de Ad Blocker uit te schakelen en advertenties toe te laten op onze website. De Beleggersgids is afhankelijk van inkomsten uit advertenties om jou alle artikels gratis te brengen. Gun je ons geen inkomsten? Ga verder
Beleggen in goud: hoe begin je eraan?

Goud, het enige geld dat men niet kan bijdrukken, zo wordt beleggen in dit edelmetaal wel eens smalend genoemd. Met een prijs die momenteel schommelt rond de 31.000 euro per kilo, oefent goud op heel wat beleggers nog altijd een grote aantrekkingskracht uit.

Beleggen in goud kan op vele manier. Eerst en vooral is er het product. Beeld je de goudstaven in uit een James Bond film, wel zo is het met goudbeleggingen maar net zo. De staven mogen enkel worden uitgegeven door bedrijven die op de Gold List van The London Bullion Market Association staan. Bovendien moeten ze een puurheid van minstens 99,5% halen. Zo’n staafje geven ze uit in heel wat verschillende gewichten. Er zijn zelfs baren van amper 1 gram. De standaard goudstaaf weegt ongeveer 12 kilo. Goudstaven kan je kopen bij gespecialiseerde handelaren. Ga wel altijd na hoe betrouwbaar deze traders zijn. In deze moderne tijden is het zelfs mogelijk om goud online aan te kopen en te laten opsturen. Wel is het bij deze aanbieders kiezen tussen extra kosten of een minder sterke prijs.

Gouden munten of goudstaven

Een andere fysieke gouden belegging zijn de goudmuntjes of de goudstavcen. Bij veel goudbeleggers is dit nog altijd een graag geziene verschijningsvorm. Krugerrand, Vrenelis, de Belgische Louis, het zijn maar enkele voorbeelden van deze typische goudmunten. Munten met een grote verzamelwaarde zijn vaak duurder. Hier betaal je dus vast een stuk meer voor dan enkel hun waarde in goud. Net als de goudbaren surfen ook de munten mee op de goudprijs. Nadeel voor de tastbare materialen is dat er vaak kosten worden gemaakt om het goud veilig te stockeren.

Mijnbedrijven

Beleggen in goud moet niet tastbaar zijn. Je kan het ook door aandelen te kopen in ontginningsmaatschappijen. Dit is alvast de kost van een kluis vermeden. Bedrijven als Goldcorp of Barrick Gold zien grote volumes aandelen verhandeld worden. Momenteel krijgen veel mijnbedrijven harde klappen door de steeds dalende goudprijs. Elke belegger weet dat dit opportuniteiten kan bieden.

Beleggen in goud

Belangrijk bij beleggingen in goud is om langzaam een portfolio op te starten. Investeer je geld stelselmatig in dit kostbare edelmetaal en groei gestaag. Of het nu juwelen, munten of staven goud zijn: goud is bij elke toestand van de markt aantrekkelijk. Of de markt nu vol met beren of met stieren zit, de populariteit van een veelverhandeld product als goud, maakt het eenvoudig om aan te kopen en opnieuw te verkopen.

Op dit moment is de goudmarkt behoorlijk stabiel. Tot 2013 steeg de prijs voor goud tot tegen de grens van de 45.000 euro. Na die piek viel het goud wat terug om nu al ongeveer een jaar relatief stabiel te schommelen. Door de fluctuerende valuta, vooral de euro ten opzichte van de dollar, evolueert de Amerikaanse goudmarkt enigszins anders. Daar zien we een dalende trend sinds 2013. De prijs voor goud hangt af van tal van factoren. De marktrente, inflatie, de prijs van de US Dollar en de wet van vraag en aanbod zijn onmiskenbaar de belangrijkste. Achterliggend speelt ook de internationale politieke situatie een niet te onderschatten rol. Goud wordt nog altijd aanzien als het toevluchtsoord in onzekere tijden.

De Beleggersgids Redactie

1. Like onze Facebook pagina
2. Volg ons op Twitter
3. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven
4. Plaats een berichtje op ons forum

De Beleggersgids

Heldere en begrijpbare kennis, inzichten, inspiratie en nieuws over investeren in vastgoed, beleggingen, investeringen en geld.

Al 8.055 abonnees en groeiend

Top
×

De interessantste artikels wekelijks in je mailbox? Schrijf je in!

Ik ga akkoord met de voorwaarden
×

De interessantste artikels in je mailbox.

Ik ga akkoord met de voorwaarden