De factoren die de goudprijs bepalen

Goud kopen of niet, elk jaar opnieuw duiken scherpe prognoses op. “2017 wordt een gouden jaar” of “Waarom je in 2017 goud beter links laat liggen” orakelen sommige sites. Belangrijker dan zo’n voorspelling is begrijpen hoe de goudprijs bepaald wordt. En heel wat factoren spelen hierin een rol.

De goudprijs wordt doorgaans uitgedrukt in US Dollar en ounce. Om het voor ons, Europeanen, wat makkelijker te maken vind je ook koersen terug in euro en kilo. Hoe je het ook bekijkt, de koersen fluctueren dagelijks. Omdat goud best volatiel kan zijn, is een exacte prijsbepaling niet onbelangrijk. Dit zijn de 4 belangrijkste factoren die de goudprijs bepalen:

1. Vraag en aanbod

Goud is en blijft schaars. Dit betekent dat het aanbod sowieso gelimiteerd is. Dagelijks halen mijnen nog goud boven maar de productie is zo intensief dat je, in tegenstelling tot olie, de delving niet zomaar kan opdrijven. Een ander facet dat het aanbod bepaalt is de recyclage van juwelen. Juwelen worden opnieuw omgesmolten tot beleggingsgoud en kunnen mee de aanbodzijde bepalen.

Lees meerBeleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje

De vraag naar goud is er al honderden, zo niet duizenden jaren. Goud oefende in elke cultuur een grote aantrekkingskracht uit. Maar er is meer: goud is gewoon ook nodig. Denk maar aan:

juwelen: gouden sierraden boetten nog steeds niet in aan populariteit

bedrijven: productie van computers, smartphones, printplaten, allemaal vereisen ze een beetje goud. Goud heeft kwaliteiten die men in andere -goedkopere- materialen nog niet terugvindt.

Lees meer: Oud goud verkopen: enkele tips en adviezen

Er zijn bovendien ook redenen waardoor de vraag kan stijgen:

– economisch / politieke motieven: onrust op de markten duwt heel wat beleggers richting goud. De veiligheid van goud is een van de belangrijkste redenen waarom de vraag op de markt toeneemt.

beleggers tout court: de stijging van de goudprijzen kan een mooi rendement opleveren. Er zijn dus ook beleggers in goud in kalme tijden die het edelmetaal kunnen pruimen.

De stemming en dus de emoties van individuele beleggers en markten zijn een factor die mee de goudprijs bepalen.

2. Inflatie

Als alles duurder wordt, dan is dit ook het geval voor goud. Ze noemen goud dan ook al eens een bescherming tegen inflatie. Criticasters trekken de bescherming van goud tegen inflatie wat in twijfel. Ze geloven immers nooit dat in een rampscenario, waarbij verschillende factoren elkaar versterken, goud het fijne kabbelende paradijsje kan blijven.

3. Koers van de dollar

Omdat de goudprijs doorgaans uitgedrukt wordt in Amerikaanse dollars, is er dus ook een afhankelijkheid/samenwerking/verband met de valuta. Een US dollar die zijn waarde verliest, betekent een stijging van de goudprijs en omgekeerd. Ook daar zijn weer heel wat redenen voor.

Lees meer: 8 redenen om in goud te beleggen

4. Marktrente

De algehele rente van een markt bepaalt uiteraard ook de aantrekkingskracht voor beleggers in goud. Stel dat spaarrekeningen opnieuw een rentevoet van 10 procent aanbieden, dan zal die marktrente zich laten voelen ten opzichte van de goudprijs. Goud biedt immers geen rente maar profiteert enkel van een koersstijging. Dus ook de marktrente vertoont een omgekeerde evenredigheid met het bepalen van de goudprijs. Een vaak gehoorde strategie voor beleggers die risico’s schuwen: bij een lage rentevoet kiezen ze voor goud, bij een hoge rentevoet schakelen ze weer over op spaarboekjes.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.