Een gouden zegelring van opa of een prachtige gouden halsketting van een overleden groottante, je vindt er maar niks aan? Toch kunnen deze juwelen, naast hun sentimentele waarde, ook een grote financiële waarde hebben. Heel wat mensen opteren om hun goud dan ook te verkopen. Maar niet tegen elke prijs, daarom wat tips en adviezen om jouw oud goud te verkopen.
Oud goud klinkt alsof het antiquariaten zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Met oud goud bedoelen we goud dat is bewerkt tot bijvoorbeeld een juweel. Wens je het te verkopen? Hoe ga je dan best te werk? En hoe weet je of de prijs geboden door een handelaar wel een correcte prijs is? Kon je er niet veel meer voor krijgen?
Lees meer: De geschiedenis van goud
Goud classificatie
Allereerst: goud is van nature een zeer zacht materiaal. Dat maakt het ook kwetsbaar. Om goud te verharden wordt het gemengd met andere materialen zoals koper of zilver. Nadeel: de puurheid van het goud is weg. Om na te gaan of het puur goud is of een legering, is een classificatie in het leven geroepen: de karaten.
- 14 Karaat = 585/1000 = 58,5% goud
- 18 Karaat = 750/1000 = 75,0% goud
- 20 Karaat = 833/1000 = 83,3% goud
- 22 Karaat = 916/1000 = 91,6% goud
- 24 Karaat = 1000/1000 = puur goud
Hoe weet je nu hoeveel karaat een juweel is? De classificatie staat altijd door middel van een stempel in het juweel. Met een vergrootglas zal je de stempel op de achterkant kunnen terugvinden. Meestal zal je het percentage zonder komma of percentage teken vinden. Op een juweel van 14 karaat staat dus 585 gestempeld en voor een juweel van 18 karaat werd een stempel van 750 gebruikt.
Lees meer: 8 redenen om in goud te beleggen
Een andere aspect wat de prijs bepaalt is het gewicht. Om juist te wegen heb je een geijkte weegschaal nodig. Uiteraard moet je alle niet gouden elementen van het juweel verwijderen voor een correcte prijs. Dentaal goud, gebruikt voor kiezen en dergelijke, kan verstevigd zijn met andere elementen. Vermijd dus elke discussie of verkeerde inschatting door andere elementen weg te halen voor de weging. Dat zal een gespecialiseerde aankoper immers ook doen.
Aan wie kan je jouw oud goud aanbieden?
Er zullen heel wat geïnteresseerde partijen zijn. De marges op goud kunnen, afhankelijk van de commerciële aanpak, zeer lucratief zijn. De volatiliteit van het edelmetaal werkt speculatie van de goudprijzen in de hand. Logischerwijs wil iedereen zoveel mogelijk uit het goud puren.
Lees meer: Hoe wordt de goudprijs bepaald?
Mogelijke kopers van het goud kunnen zijn:
- Online handelaars: ga zeker na of ze beschikken over de nodige vergunningen
- Goudhandelaars: je kent vast de vele winkeltjes aan hot spots zoals Antwerpen Centraal
- Juweliers: ook jouw lokale juwelier kan veel aanvangen met oud goud
- Specialist in goud: een grote kennis van zaken, waardoor je misschien niet de beste zaak doet
Om zeker te zijn van jouw zaak, ga je best langs bij een aantal partijen. Op die manier kan je onderhandelen over de beste prijs. Is de moeite jou niet waard, kan je ook naar de juwelier trekken en in plaats van geld een tegoedbon vragen voor een aankoop in zijn winkel.
Lees meer: Wat is de beste manier om goud te verkopen?
Extra tips en adviezen
Wil je je oud goud verkopen, doe dan zeker het volgende:
- Neem een foto van de juwelen
- Vraag een schriftelijk bewijs na verkoop
- Koop geen goud in exotische oorden
- Doe de zuurtest, echt goud lost niet op