Londen wil meer transparantie aan de dag leggen en denkt erover na om voor het eerst in zijn geschiedenis de goudvoorraden openbaar te maken. Waarom overweegt Londen dit en wat betekent dit voor de toekomst van goud in Groot-Brittannië en elders in de wereld?
De leider in dit debat is zonder meer de London Bullion Market Association. Vraag is waarom deze organisatie zo hard hamert op meer transparantie en waarom die er nog niet vroeger kwam. Volgens het rapport is vooral de bankensector een voorstander van een gecentraliseerd systeem voor de goudhandel. Momenteel heeft niemand echt een zicht op de waarde van de goudmarkt. Schattingen spreken over een dagelijkse verhandeling van goud met een totale waarde van 26 miljard dollar. Moeilijk om dit bedrag te verifiëren want er zijn geen officiële cijfers.
Lees meer: Hoe wordt de goudprijs bepaald?
Sinds de crisis van 2008 hameren regulatoren op een centraal beurssysteem om goud te verhandelen. Dit zou meer veiligheid betekenen.
Waarom ligt de focus op Londen?
Londen zit in het hart van de discussie omdat nergens zoveel goud verhandeld en gestockeerd ligt als in de Britse hoofdstad. De kluizen in Londen bevatten ’s werelds grootste goudvoorraad. HSBC, lid van de London Bullion Market Association, bezit kluizen met goud die de grootste ETF ondersteunen, SPDR Gold Shares. 400.000 goudstaven met een waarde van 150 miljard dollar, enkel en alleen in de kluizen van de Bank of England. Uiteraard wordt alles beheerd met de nodige beveiligingen.
Lees meer: Beleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje
De ‘vereniging’ gelooft dat een goudbeurs zal leiden tot grotere transparantie en dus meer veiligheid zal bieden. Hoe dit de goudprijs kan en zal beïnvloeden is minder duidelijk. Zullen andere steden en landen het voorbeeld van Londen gaan volgen? Sommige analisten geloven dat dit de eerste stap in een veel bredere trend kan worden.