Al vertrouwd met geld verdienen met goud? Ben je nieuw in de wereld van het goud en wat weet je écht? Of ben je een doorwinterde goudbelegger op zoek naar wat nieuwe tips? Eigenlijk maakt het helemaal niet uit. We geven jou wat richtlijnen mee die jouw handel in goud lucratiever en eenvoudiger kan maken.
Hoewel we in onze contreien vaak spreken over de kiloprijs van het goud, worden baren het vaakst uitgedrukt in ounce. Zo’n lichtgewicht staaf begint aan een halve ounce maar kan tot ongeveer 400 ounce wegen (meer dan 11 kilo). De kiloprijs draait grosso modo rond de 30.000 euro, een staaf van 400 ounce vind je dan ook niet onder elke matras.
Lees meer: Beleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje
Goud kopen in dollar? Pas op voor het koersrisico!
Goud kan je overigens zowel in euro als in dollar kopen. Op het eerst gezicht lijkt dit weinig uit te maken maar er is absoluut een verschil. Een Amerikaan die goud aankoopt in euro en een Europeaan die goud aankoopt in dollar, moeten rekening houden met de wisselkoersen. Het koersrisico is een tweesnijdend zwaard: dit kan in jouw voordeel maar evengoed in jouw nadeel uitpakken. Als de kaarten goed liggen, haal je er een hoop extra rendement mee.
Wanneer je goud koopt, hou je beter goed de ogen open. Er zijn heel wat malafide traders op de markt. Kies daarom altijd een goudverkoper met een goede staat van dienst. Goud kopen is een stabiele belegging, belangrijk is dus een goede start te nemen en met een gerust hart jouw goud aan te kopen. Online kan je heel wat reputaties van verkopers nagaan.
Tijd om jouw goud te verkopen?
Aasgieren zullen er altijd zijn, maak zeker zelf ook jouw huiswerk. Leer begrijpen hoe de markt werkt, ga ook op geregelde tijdstippen de goudprijzen na. Zo kan je later beter inschatten of de prijs bij een verkoop een marktconforme prijs is. Geoefende goudhandelaren kunnen met het blote oog een correcte inschatting maken. Nieuwkomers beroepen zich op chemische tests om de puurheid van het goud te bepalen. Ook hier kan je gebruik van maken om jouw prijs wat op te drijven.
Lees meer: Wat is de beste manier om goud te verkopen?
Beleggen in goud moet niet tastbaar zijn
Uiteraard ben je niet verplicht om fysiek goud aan te kopen. Je kan ook participeren in een goudfonds. Zo dein je mee op de succesgolven zonder dat je het daadwerkelijk in huis moeten halen. Je vermijdt er ook de huur van een kluis in jouw bank of thuis mee. Kosten gespaard! Zo’n goudfonds biedt wel nog meer mogelijkheden. In onzekere tijden is goud altijd al een veilig toevluchtsoord geweest. Op ‘crisismomenten’ is het dus vaak aantrekkelijk om te beleggen in goud. Wanneer zijn de tijden onzeker? Bankencrisis, huizenzeepbel, recessie, … om een er maar een paar te noemen.
Lees meer: Hoe kan je beleggen in goud?
Snel geld verdienen met goud: het Double-long Gold Fonds
Een theorie luidt: als goud stijgt ten opzichte van de Britse Pond, de US dollar, de Japanse Yen en de euro, dan koop je een double-long gold fonds zo beleg je eigenlijk indirect in goud zonder het fysiek in je bezit te hebben. Onderzoek toonde aan dat wanneer goud beter presteert dan die vier valuta, de double-long gold index op jaarbasis stijgt met 39%. Als je deze cijfers extrapoleert tussen 1971 en nu, dan nog krijg je een rendement van 9,5% per jaar! Natuurlijk is ook deze theorie niet allemaal rozengeur en maneschijn. Weten wanneer je moet kopen is één iets, maar weten wanneer je moet verkopen is een ander paar mouwen. Op tijd jouw centen uit het fonds halen en onderbrengen in een stabieler fonds is dé echte truc. Zo’n double-long gold fonds is een ETF (en die zijn niet zonder risico).