Beleggen in goudstaven

In een periode waarin de spaarboekjes haast niets meer opbrengen gaat de spaarder op zoek naar nieuwe vormen van investeringen. Waarom niet beleggen in goudstaven? Ongetwijfeld heb je al van dit type investeren gehoord, maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? We geven je alvast enkele goede tips als je erover denkt om in goud te beleggen.

Kostprijs is gedaald

De totale kostprijs van goud is gedaald. Niet dat goud nu ineens minder waard is geworden maar bij de kostprijs van een goudstaaf zit vaak de verzending en andere bijkomende kosten gerekend. Deze zijn nu ferm gedaald waardoor beleggen in goud er nu voor zorgt dat je waar voor je geld krijgt.

Lees meerBeleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje

Het gewicht

Goud wordt verkocht in alle categorieën van gewicht. Of het nu 0.5 gram is of zelfs een kilogram. Hoe hoger het gewicht van de goudstaaf, hoe lager de relatieve prijs van de aankoop. Goudstaven van vijf, acht of tien gram zijn het populairst bij beleggers omdat deze makkelijker terug van de hand kunnen worden gedaan dan een goudstaaf van een kilogram. Het is dus belangrijk een goede inschatting te maken.

Hoe puur is het goud?

Gewicht speelt uiteraard een rol bij de kostprijs van goud, maar een andere belangrijke factor is de puurheid ervan. Zorg ervoor dat je goud gecertificeerd is om de kwaliteit ervan te garanderen. Zonder in het bezit te zijn van dit certificaat kan het een stuk moeilijker zijn om je goud opnieuw te verkopen.

Hoe bewaar je goud?

Goudstaven zijn een stuk meer waard dan gewone goudmunten in absolute termen. Hoewel de belegging in staven dus interessanter lijkt kan het een pak moeilijker zijn om deze veilig ergens te bewaren. Deze bewaren in een kluis kan dus een goede oplossing zijn. Vergeet echter niet dat dit een extra kost betekent.

Aankopen en verkopen van goud

Net zoals bij alles wat je aankoopt en verkoopt kan het interessant zijn om enkele aanbieders te bezoeken om de prijzen te vergelijken. Beleggen in goudstaven is een grote investering en zelfs een miniem percentage verschil in de aankoopprijs kan in de praktijk een serieus verschil maken. Goud kan je opnieuw verkopen bij een juwelierszaak of een gespecialiseerde goudwinkel en ook hier geldt dezelfde regel uiteraard om het maximum uit je investering te halen. Vergelijken en onderhandelen is de boodschap.

Lees meer: Alles wat je moet weten over het traden van goud

Is in goud beleggen iets voor mij?

In goud beleggen is een lucratieve investering als je over heel wat geld beschikt waarmee je kunt investeren. Wie goudstaven wil aankopen dient nu eenmaal over een serieus budget te beschikken die hij niet meteen terug nodig heeft. Het voordeel is wel dat deze investering op de lange termijn erg interessant en winstgevend kan zijn. En niet onbelangrijk: het verkopen van goud gaat vrij makkelijk waardoor je nooit hoeft te vrezen dat je investering een groot risico inhoudt.

Lees meer: Beleggen in goud? Dit moet je weten over het rendement!

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.