Rendement op goud wordt vooral bepaald door de dollar

Beleggen in goud: dat doe je in onzekere dagen. Dat lijkt het adagio voor heel wat beleggers te zijn. De veilige haven van het goud zou velen wel eens kunnen teleurstellen. Het rendement op goud geeft geen zekerheid. Enkel wie een zeer lange beleggingshorizon heeft, kan genieten van het rendement op goud, en dan nog zijn er geen garanties.

Enkel wanneer de goudprijs stijgt, kan een belegger in goud spreken van een rendement. Want bij goud hoef je niet te rekenen op rente of dividenden. En die goudprijs, wie kan die nog inschatten? Momenteel fluctueert hij dat het een lieve lust is. De goudprijs op de internationale markt noteert in US dollar. En dat heeft zo zijn gevolgen.

Lees meerHoe wordt de goudprijs bepaald?

Het rendement op goud is afhankelijk van de dollar

De euro/dollar koers is erg volatiel. Een zwakkere dollar betekent dus slechte vooruitzichten voor jouw goudbelegging. Anderzijds is ook de dollar negatief verbonden met de goudprijs. Daalt de dollar, dan stijgt de goudprijs en stijgt de dollar dan daalt de goudprijs. Een dalende goudprijs in dollar kan dus bijvoorbeeld gecompenseerd worden door een versterking van de dollar ten opzicht van de euro. Het rendement op goud is dus erg afhankelijk van die Amerikaanse dollar.

De dollar op zijn beurt is dan weer gevoelig voor renteverwachtingen en de prestaties van de Amerikaanse economie. De binnenlandse politiek, zoals de presidentsverkiezingen, zouden nagenoeg geen invloed hebben op de prijs van goud. Wat wel van invloed kan zijn, is de verwachtingen van de impact op de goudprijs mocht bijvoorbeeld Donald Trump tot president verkozen worden. Heel wat Amerikanen vrezen Trump als onbekwaam president, verwachten dus barre economische tijden onder zijn bewind en zouden dus massaal hun heil kunnen zoeken in het “veilige” goud.

Goud behoedt jou niet voor een hartaanval

We kunnen rustig stellen dat de fluctuaties in de goudprijs niet bepaald voor hartlijders is. Net zoals beurskoersen maakt ook de goudprijs behoorlijk intense sprongen. September 2011 zag je de goudprijs nog noteren aan $ 1.865 terwijl we in december 2015 een goudprijs zien van amper $ 1.065.

Lees meer: Beleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje

Verwacht dus niet door goud te kopen, dat je in een kabbelend, lucratief geldstroompje terecht komt met een standvastig rendement. Het kan een wilde waterstroom worden waarbij rust en geduld jou kunnen redden. Wie 10, 20 of 30 jaar geleden goud kocht, kan vandaag verkopen met winst. Wie vijf jaar geleden investeerde in het gele edelmetaal, die wacht beter nog even.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.