Redenen om in goud te beleggen

Goud wordt gerespecteerd over de hele wereld voor zijn waarde en rijke geschiedenis. Een geschiedenis die zich uitstrekt over vele culturen en duizenden jaren. Hoewel dit lang geleden lijkt, zijn er ook voor moderne beleggers nog heel wat redenen te ontdekken om in goud te beleggen.

Goudmunten duiken voor het eerst op rond 800 voor Christus en de eerste munten uit puur goud zien we al onder koning Croesus van Lydia zo’n 300 jaar later. Doorheen de eeuwen hielden mensen vast aan goud omwille van verschillende redenen. We geven jou acht redenen om vandaag in goud te beleggen.

Een geschiedenis van waardebehoud

In tegenstelling tot papieren geld, munten of andere waardepapier behoudt goud zijn waarde doorheen de tijd. Mensen zien goud als een manier om rijkdom door te geven van de ene generatie op de andere.

Lees meerDe geschiedenis van goud

De zwakte van valuta

Nemen we even de Amerikaanse dollar als voorbeeld. De munt devalueerde stevig tussen 1998 en 2008. Heel wat mensen zochten financiële toevlucht tot goud in die periode. Dit deed de goudprijs stevig stijgen. De prijs van goud steeg in die periode met bijna 300 procent. De ene mijlpaal na de andere werd bereikt voor de goudprijzen.

Lees meer: Beleggen in goud: de voor- en nadelen op een rijtje

Inflatie

Goud is van oudsher een stevige barricade tegen inflatie omdat de prijs blijft stijgen los van de levenskost of koopkracht. Tijdens de voorbije 50 jaar zagen investeerders de goudprijs alsmaar toenemen terwijl aandelenmarkt al wel eens durfden een daling te vertonen.

Deflatie

Deflatie, een periode waarin de prijzen dalen, er minder economische activiteit is en de maatschappij een excessieve schuld torst, zagen we op een wereldwijde schaal niet meer na de depressie van de jaren 30. Tijdens die periode steeg de kracht van goud terwijl andere waardepapieren pijlsnel in waarde daalden.

Geopolitieke onzekerheid

Goud behoudt niet alleen zijn waarde in onzekere financiële tijden maar ook in onzekere periodes van geopolitieke strubbelingen. Vaak noemen we het ook een crisis commodity omdat mensen net dan hun toevlucht zoeken in goud. Pas dan is goud op zijn sterkst en overklast het vele andere types van investeringen. Onder andere de Europese crisis vuurde de goudprijs opnieuw aan. Vooral een wantrouwen in het politieke leiderschap stuwt de goudprijs op korte termijn.

Lees meer: 8 manieren om je voor te bereiden op een financiële crisis

Beperkte aanvoer

Heel wat van de aanvoer van goud komt voort uit de verkoop van goudvoorraden van de centrale banken. Die verkoop vertraagde echter sinds 2008. Tegelijkertijd slabakte ook de productie van goud en dit al sinds 2000. Een nieuwe mijn opstarten duurt gemiddeld 5 tot 10 jaar, dus ook voor de komende jaren verwachten experts geen extra ontginningen of een explosieve stijging van de wereldwijde goudvoorraad.

Toenemende vraag

Groeilanden en -markten lieten hun invloed en progressie de voorbije jaren duidelijk voelen op de goudprijs. In heel wat van die groeilanden is goud diep verbonden met de cultuur. Denken we vooral aan India, een van de meest goudgekke landen ter wereld. Oktober, de maand waarin heel wat Indiërs trouwens, is tevens de maand waarin we wereldwijd de hoogste vraag opmerken. Maar ook in China worden heel vlot goudstaven verkocht. Daar wordt vooral als een spaarmiddel bekeken.

Lees meerOm te beleggen in goud gebruik je India best als graadmeter

Maar ook de vraag naar goud bij investeerders nam hand over hand toe. Fondsen en ETF’s met een focus op goud zijn erg populair bij (professionele) beleggers.

Diversifiëren van de portefeuille

De sleutel tot een goede diversificatie is het vinden van investeringen die zo weinig mogelijk raakvlakken hebben met elkaar. Goud is zo’n manier om verscheidenheid in een portefeuille te krijgen. In de geschiedenis vind je tal van periodes terug die goed waren voor aandelenbeleggers maar dan zag je mistevreden goudinvesteerders. En anderzijds waren de periodes die goed waren voor de goudprijzen nefast voor zij die zich op de beurs waagden.

Een mooi portefeuille bevat een redelijke verhouding tussen goud en aandelen.

Conclusie

Goud zou voor iedereen een onderdeel van een mooie gediversifieerde portefeuille moeten zijn. Deels omwille van de prijsstijgingen als gevolg van gebeurtenissen, anderzijds omwille van zijn contrair gedrag ten opzichte van andere producten. Voldoende redenen om in goud te beleggen. Hoewel goud erg volatiel kan zijn op korte termijn, steeg de prijs op lange termijn hard. Doorheen de jaren zorgde het ook voor een buffer tegen inflatie en de erosie van valuta en dus is het een investering die zeker de moeite waard is om te overwegen.

Lees meer: Waarom je je aandelenportefeuille zou differentiëren

bron: investopedia.com

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

1 reactie

  1. Ga ik als belegger in goud het edelmetaal koop aan een zachte prijs om het dan te verkopen aan een hoge
    prijs.
    Dan hoef ik te wachten tot het goud aan een weder schappelijke prijs verkocht wordt.Dat kan eventueel lang duren en hoef ik het gewonnen geld op een spaarboekje te zetten.
    Of raadt u aan goud lange tijd te bewaren,om het eventueel door te geven aan mijn erfgenamen.Goud behoudt zijn waarde,hoor ik.Maar welke waarde?

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.