De prestaties van goud en zilver op onder andere futuremarkten is beïnvloed door alledaagse factoren zoals internationale en lokale vraag en groeiprognoses. Daarnaast zijn er ook exceptionele gebeurtenissen die hun invloed kunnen hebben op goud- en zilverprijzen zoals de Amerikaanse verkiezingen of internationale politieke kwesties. We bekijken even hoe beide metalen kunnen presteren in 2017.

Zilver in 2017

Experts geloven dat in 2017 zilver het nieuwe goud wordt. En dat is vooral te wijten aan de positieve economische en industriële vooruitzichten. Die kunnen de vraag en dus ook de prijs omhoog stuwen. Vooral het gebruik van zilver in groeimarkten doen hun werk. Zonnepanelen, elektronische sensoren, allemaal maken ze gebruik van zilver in een of meer componenten.

Zilver wordt overigens in een pak meer industrieën gebruikt dan goud. Daardoor geloven experts in een explosieve groei van het edelmetaal met een spectaculaire prijsstijging tot gevolg. Op de Amerikaanse markt was hert vorig jaar al voelbaar. Toen steeg de vraag naar zilver er al met 16 procent.

Lees meer: Is zilver het nieuwe goud?

Professionele beleggers in zilver adviseren een middellange tot lange investeringshorizon voor wie opteert voor zilver. Zilver deed het in 2016 alvast beter dan goud en die trend zal zich ook dit jaar doorzetten. Beleggers kunnen daar hun voordeel mee doen.

Nog een van de redenen voor de hoge verwachtingen is dat goud- en zilverprijzen in cycli evolueren. Zilver zit sinds een hoogtepunt in 2011 wat aan de lage kant, vandaar dat er stilaan een betere prestatie mag worden verwacht.

Goud in 2017

De productie van goud neemt toe maar de consumptie neemt af. Ook de vraag oud goudgekke landen zoals India en China ligt wat aan de lage kant en de sterke dollar vormt een lucratief alternatief. En ook, vooral in India, bekijken de mensen goud eerder als een materiaal voor juwelen mee te maken, eerder dan als een investering.

Lees meer: Hoe wordt de goudprijs bepaald?

De aandelenmarkt lijkt in 2017 nog extra aan te trekken. Dit kan directe gevolgen hebben voor de goudprijs. De veilige haven van goud is plots minder aantrekkelijk nu beleggers lucratieve alternatieven vinden op de aandelenbeurs. De angst die de goudmarkt in 2016 de hoogte indreef is wat verdwenen.

Ook de opkomst van cryptomunten zoals de bitcoin zagen wat aan de poten van de gouden stoel. Het is jonge beleggers evidenter om te beleggen in een digitale munt dan in een ‘ouderwets’ product als goud. Anderzijds kan de volatiele munt nog niet genieten van de stabiliteit die goud biedt. En ook die eigenschap heeft nog altijd zijn fans.

Onzekerheden zoals het beleid van centrale banken, de Amerikaanse Fed en andere macro-economische factoren kunnen zich ook laten voelen op de goudmarkt. Niemand kan voorspellen wat de goud- en zilverprijs op korte termijn zal doen. Experts adviseren beleggers met een horizon van 3 jaar te investeren in zilver, wie een langere termijn heeft kan dan weer beter op goud inzetten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.