Fouten bij investeren in diamant

Naast aandelen, vastgoed en ander interessants kan je natuurlijk ook investeren in diamanten. Verblind door de schoonheid van een diamant worden er vaak fouten gemaakt bij een investering in diamanten. We sommen een top 5 op van de meest gemaakte fouten bij een investering in diamenten.

Onjuiste oorsprong

Er zijn veel plekken waar je een diamant kunt kopen, maar wanneer je gaat beleggen met een diamant is het van belang wáár je hem koopt. Wanneer je investeert in een diamant, moet je deze kopen op basis van rationele factoren en niet omdat je deze diamant toevallig zo mooi vindt. Het is belangrijk dat je een diamant koopt zo dicht mogelijk bij de plaats waar de diamant geslepen is. Wanneer de afstand tussen de plaats waar de diamant geslepen is en waar jij hem koopt groot is, is de kans groot dat anderen meer verdienen aan de diamant dan jij dat zal doen.

Lees meerInvesteren in diamanten? Daar zijn genoeg goede redenen voor!

Onjuiste kwaliteit

Wanneer je gaat investeren in diamanten en hiermee wil gaan beleggen, is het van belang om te kiezen voor een diamant met de juiste prijs/kwaliteitsverhouding. Is het in dat kader verstandig om te kiezen voor een diamant met de hoogste kwaliteit, maar dus ook met de hoogste prijs? De waardebepaling van de diamant wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit, maar er zijn meerdere factoren die spelen. Denk hierover goed na wanneer je een diamant koopt als belegging.

Onjuiste kleur

De meest waardevolle diamanten zijn wit en dus niet gekleurd. Hoe witter de diamant, hoe hoger de prijs. In deze is het ook verstandig om jezelf af te vragen of het een goed idee is om de volle pond te betalen voor een witte diamant, terwijl je de diamant gebruikt als belegging. Daarbij zijn de ontwikkelingen op de markt zo dat de gekleurde diamanten steeds meer in trek zijn. De marktwaarde van deze diamanten stijgt. De voornaamste reden hiervan is dat de gekleurde diamanten zeldzamer zijn dan de witte diamanten.

Onjuiste proporties

Een diamant met onjuiste proporties zal veel minder waard zijn. Dat is logisch wanneer een diamant dofheid uitstraalt of een zwarte vlek in het midden heeft. Een diamant moet schitteren! Wanneer je een diamant koopt als belegging, is het verstandig om te kiezen voor een diamant waar de proporties in ieder geval Very Good zijn.

Lees meerMet deze 4 C’s bepaal je eenvoudig en snel de waarde van een diamant

Onjuist gewicht

De prijs van een diamant wordt mede bepaald door het gewicht van de diamant. Het gewicht wordt uitgedrukt in caraat. Het is belangrijk dat de diamant goed gewogen wordt, zodat je niet te veel betaalt. Daarnaast is het niet zo dat hoe zwaarder de diamant hoe beter de investering geldt. Het beste is om te kiezen voor een diamant tussen de 1 en 5 caraat. Diamanten met een hoger caraat zijn lastiger door te verkopen.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.