Prins Mohammed bin Salman

Een investeringsfonds van 2.000 miljard dollar. Zoveel geld voorziet Prins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië om het land minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten. Dit zijn de grootste hervormingen van het land. Met deze aankondiging bewijst Saoedi-Arabië nog maar eens de voortrekkersrol die het land heeft in het Midden-Oosten.

Ongeveer 66 procent van de wereldvoorraad aan olie zit onder de grond in het Midden-Oosten. Het grootste deel daarvan is binnen de landsgrenzen van Saoedi-Arabië. Het land zit dus op een onmetelijk dure olievoorraad. Daarmee heeft het land niet alleen grote financiële maar ook politieke troeven in handen. Niet onbelangrijk in een kruidvat als het Midden-Oosten. Daarnaast is het land ook nog eens de luide stem binnen het OPEC, de organisatie voor olie-exporterende landen.

 

 

De 30-jarige Prins Mohammed bin Salman wil van Saoedi-Arabië een land maken dat niet langer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. In een publicatie, Visie 2030, schat de jonge en ambitieuze prins in dat het land tegen 2020 zonder olie kan overleven. Een deel van die visie zal ongetwijfeld ingegeven worden door de lage olieprijzen en de economische tekorten die daarvan een rechtstreeks gevolg zijn. Om dit plan tot een goed eind te brengen, rekent de prins op het staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund.

Momenteel heeft het fonds 160 miljard dollar ter beschikking. Mohammed bin Salman wil dit optrekken tot ongeveer 2.000 miljard dollar. Daarmee wil hij grootschalige overnames realiseren. Hoe hij dit fabelachtige bedrag bij elkaar wil krijgen is al heel wat minder duidelijk. Bovendien moet het land een snelle switch doormaken om die doelstellingen te halen. Momenteel is ongeveer 40 procent van de economie aangestuurd door de privésector, tegen 2030 wil de prins dit aandeel optrekken naar 60 procent. Niet-oliesectorbedrijven moeten trachten hun omzet te verviervoudigen tot ongeveer 165 miljard dollar, wil het plan van de jonge prins kunnen slagen.

Een deel van die ommezwaai hoopt de prins, die teven minister van Defensie is, te kunnen halen uit ontginningen. Zo beschikt het land over uraniumreserves. Je kan er ook goud- en zilvermijnen vinden, net als fosfaten. Hij hoopt dit potentieel te kunnen aanspreken om de olie-inkomsten deels te counteren. Merendeels zal dus gehaald moeten worden uit de resultaten van het omvangrijke investeringsfonds. 

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.