Beleggen in olie: Texaanse oliebron

Beleggen in olie, enkel iets voor professionele investeerders? Niet noodzakelijk! Aandelen zijn er voor iedereen ook voor de kleine belegger. En sommige grote spelers keren zelfs een dividend uit. Laten we even beginnen bij het begin: dit is wat je moet weten over beleggen in olie.

Olie is een markt die sterk gedreven wordt door vraag en aanbod. De aanbodzijde is op een natuurlijke manier gelimiteerd. De voorraden van olie zijn beperkt. Beperkt is erg relatief, geschat wordt dat er nog zo’n 1,5 biljoen vaten kunnen opgepompt worden. Olieproducerende landen creëren regelmatig een kunstmatige schaarste door minder olie op te halen. Op die golven kan jij als belegger wat meesurfen. Maar er zijn ook keerzijdes aan de medaille.

De voorspelbaarheid van de olieprijs is zeer klein. De voorbije 20 jaar fluctueerde de prijs voor een vat ruwe olie (159 liter) tussen de 12 dollar en 140 dollar. Momenteel danst de prijs rond de 54 dollar. Sinds november 2014 steeg de prijs niet meer boven de 65 dollar per vat. Een erg volatiele markt die posities lange tijd kan aannemen. Wie bovendien belegt in grondstoffen krijgt af te rekenen met hoge kosten. Daardoor daalt het rendement. Vraag het maar eens aan beleggers in suiker of tarwe.

Lees hier alles over Investeren in grondstoffen

Dit neemt echter niet weg dat er heel wat lucratieve mogelijkheden zijn voor liefhebbers van olie. Geloof je sterk in een marktherstel dan kan je opteren voor aandelen in oliebedrijven. Enerzijds zijn er de upstreambedrijven -zeg maar de olieproducenten- en anderzijds de downstreambedrijven, ondernemingen die instaan voor de faciliteiten. De grootste groep zijn echter bedrijven die upstream-en downstreamactiviteiten combineren, bekende namen zijn BP, Shell, Exxon Mobil en Total.

Er bestaan uiteraard ook oliefondsen. Die fondsen, beheerd door financiële instellingen, combineert de aandelen van grote en kleine spelers op de oliemarkt. Hierdoor krijg je een diversifiërend effect. Een spreiding in een markt zoals die van de (aard)olie is nooit een slecht idee. Voor de echte avonturiers zijn er ook nog de turbo’s en de trackers. Maar ook daar is het uitkijken met de kosten.

Tenzij je in het bezit bent van een forse tanker is het fysiek beleggen in olie geen optie. Belangrijkste waar je als beginnen belegger in olie over moet beschikken is kennis. Want zonder die kennis loop je verloren in een wereld die het heeft over contango, backwardation en andere moeilijke begrippen.

Oh en ook nog dit: de verhouding tussen de euro en de dollar weegt ook door in de olieprijs. Niet onbelangrijk voor wie wil gaan voor een optimaal rendement.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.