Beleggen in grondstoffen

Als je geld wil verdienen door een belegging te doen, zijn er uitaard diverse mogelijkheden. Zo kan je geld beleggen in eenvoudige aandelen, maar kan je ook kiezen voor beleggingen in de vorm van obligaties, verzekeringen en zelfs grondstoffen. Het beleggen in grondstoffen is een fenomeen dat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden onder beleggers. Ben je benieuwd wat deze vorm van beleggen precies inhoudt? Lees dan in dit artikel meer over beleggen in grondstoffen en beslis zelf aan de hand van deze informatie indien deze belegging ook iets voor jou is.

Wat houdt beleggen in grondstoffen in?

Beleggen in grondstoffen betreft het kopen van grondstoffen om winst te maken met door deze later te verkopen met winst. Start u met beleggen in grondstoffen, dan heeft u de mogelijkheid om direct te beleggen in fysieke grondstoffen of om geld te steken in futures die grondstoffen als onderliggende waarde hebben.

Overigens krijgt u de grondstoffen waar u in belegt niet thuisgestuurd, maar krijgt u simpelweg een waardebewijs waar op te lezen is dat u de eigenaar bent van de grondstoffen. De grondstoffen zijn dus wel in uw bezit, maar u krijgt geen goudstaven of zilverstaven thuisgestuurd als u in goud of zilver belegt. Tenzij u natuurlijk een goudstaaf in een eigen kluis wil.

In welke grondstoffen kan ik beleggen?

Grondstoffen zijn er in allerlei soorten en maten. Kies je voor een belegging in een grondstof, dan zijn er dus heel wat verschillende grondstoffen waar u uw geld in kunt beleggen. De populairste grondstoffen onder beleggers, zijn:

Maar daarnaast is het ook mogelijk om in grondstoffen als koffie, suiker, graan, enz. te beleggen, maar dit komt over het algemeen wel minder voor. Voornamelijk bovenstaande grondstoffen zijn populaire opties bij beleggers.

Lees meer: Wat zijn alternatieve beleggingen?

Waarom een belegging in grondstoffen?

Steeds meer mensen kiezen voor het investeren in een belegging in grondstoffen en dit is niet voor niets. Investeert u op deze manier geld, dan profiteert u namelijk van diverse voordelen. Ten eerste zijn grondstoffen vrij veilig om in te beleggen, zelfs in tijden van inflatie en een economische crisis. De prijzen blijven over het algemeen vrij stabiel. Zo kan de hele economie in een crisis zitten, terwijl de prijzen van grondstoffen toch blijven stijgen.

Daarnaast zijn grondstoffen een goede aanvulling op uw huidige beleggingsportefeuille. Als de aandelen en obligaties niet zo lekker lopen, is de kans namelijk groot dat het met de grondstoffen gewoon goed gaat.

Lees meerInvesteren in diamanten: hierop moet je letten

Tot slot stijgen de prijzen van grondstoffen door de groei van specifieke landen. Landen als China en India hebben steeds meer vraag naar grondstoffen door de stijgende productieactiviteiten in die landen en door de grotere vraag verhogen de prijzen van grondstoffen alleen. Kortom: hoe meer landen zich economisch gaan ontwikkelen tot groeiland, des te meer u overhoudt aan uw belegging in grondstoffen.

Wat is het rendement van de belegging?

Het rendement van uw belegging is afhankelijk van de prijsontwikkeling van de grondstof of future waar u een belegging in heeft. Het beleggen in grondstoffen is dan ook in feite simpelweg een speculatie met betrekking tot de prijsontwikkeling van de grondstof, waarbij u probeert een grondstof voor een lage prijs te kopen en deze weer voor een hoge prijs te verkopen. Er kan dus geen exact en vast rendement worden gegeven voor het beleggen in grondstoffen, want dit rendement is per belegger en per grondstof uiteraard verschillend.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.