Beleggen in edelmetalen in Latijns-Amerika

Latijns-Amerika is rijk aan grondstoffen, waaronder ook edelmetalen. Dat blijkt uit huidige en geschiedkundige cijfers. Veroveraars uit het verleden zochten het werelddeel op om grote hoeveelheden goud te kunnen ontginnen en een groot deel van de olie wereldwijd komt ook uit de Zuid-Amerikaanse regio’s. Welke grondstoffen blijken in Zuid-Amerika vandaag nog aantrekkelijk te zijn? En waarom blijven investeerders voorlopig nog weg uit deze grondstofrijke regio’s?

Vol edelmetalen in de bodem

De bodem in Latijns-Amerika is vooral zeer rijk aan basismetalen en edelmetalen. Ooit zijn reeds grote hoeveelheden goud ontgonnen, maar nog steeds is er in de ruime regio’s rond Peru en Chili nog veel goud terug te vinden. Daarnaast zijn vooral zilver, koper en lithium, in grote hoeveelheden terug te vinden zijn in de verschillende Latijns-Amerikaanse landen.

Landen zoals Chili, Brazilië, Peru en Argentinië bezitten van de grootste voorraden ter wereld in deze belangrijke metalen. Argentinië, Bolivia en Chili worden ook vaak de lithiumdriehoek genoemd omwille van hun massale voorraden van deze grondstof, die steeds meer toepassingen kent.

Nieuwe toepassingen

Latijns-Amerika bezit metalen die steeds belangrijker zullen worden. Denk hierbij aan de steeds duurder wordende koper en lithium. Deze metalen worden gebruikt voor nieuwe technologieën, hoofdzakelijk op het vlak van opslag van energie.

Lees meer: Hoe jij ook kan investeren in lithium

Beide metalen zijn belangrijk bij de ontwikkeling van huisbatterijen voor opslag van zelf opgewekte energie. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteit uit zonnepanelen of een eigen windturbine. Ook voor de ontwikkeling van elektrische wagens worden deze metalen steeds belangrijker.

Internationale ontginning van edelmetalen in Latijns-Amerika

Waar vroeger landen werden veroverd om hun grondstoffen te bemachtigen, zijn nu politiek correctere manieren van samenwerken tussen landen en bedrijven van toepassing. Toch lijkt het voor ontginningsbedrijven nog steeds niet evident om zich te kunnen vestigen in deze landen.

Argentinië en Ecuador, twee landen die nog helemaal geen gebruik maken van de rijke bodem die ze bezitten, beginnen stelselmatig hun politiek aan te passen. Activiteiten in mijnbouw bedragen amper 1% van het GDP in Argentinië terwijl dit in de buurlanden soms oploopt tot 15% van het GDP. Deze landen in Latijns-Amerika laten stilaan bedrijven toe om hun ontmijningsactiviteiten op edelmetalen verder uit te bouwen.

Toch blijkt dit geen makkelijke oefening. In veel Latijns-Amerikaanse landen is er geen politieke stabiliteit. Iets wat onontbeerlijk is voor grote maatschappijen om zich te gaan vestigen, zeker wanneer het gaat over ontmijnen van grondstoffen. Als ontginningsbedrijf ga je namelijk grondstoffen uit de bodem halen die bezit zijn van de totale bevolking van het land. Daarom moeten er politieke stabiele afspraken kunnen gemaakt worden met de leiders van de landen die deze bedrijven toelaten. En hier knelt vaak nog het schoentje in Latijns-Amerika.

Opportuniteiten voor beleggers

Enerzijds kunnen beleggers ervoor kiezen om rechtstreeks in deze metalen te beleggen. Dit bijvoorbeeld aan de hand van trackers die deze metalen volgen, maar ook via ontginningsbedrijven. De meeste lithiumbedrijven waarin je kunt beleggen komen echter uit Australië. Het land bezit veel minder lithium, dat ook veel minder makkelijk te ontginnen is dan de Latijns-Amerikaanse landen. Maar de politieke stabiliteit is er veel hoger.

Lees meer: Welke soorten trackers bestaan er zoal?

Als belegger zou het daarom ontzettend interessant kunnen zijn om bedrijven te vinden die voet aan wal hebben, of binnenkort zullen hebben, in Latijns-Amerika om de rijke edelmetalen te ontginnen. Maar als investeerder is het minstens even belangrijk, om de politieke en economische situatie in het oog te houden.

Zoek daarom als belegger naar bedrijven die een grote ervaring hebben binnen deze sector en in verschillende politiek instabiele landen. Deze bedrijven begrijpen dat je met alle stakeholders rekening moet houden: de regelgevers in deze landen, de burgers die rond de bedrijven wonen, de aandeelhouders, de klanten van het bedrijf, milieu NGO’s… Want enkel op deze manier, kan het bedrijf een langdurige activiteit in het land in kwestie opbouwen, wat tevens de beste garanties kan bieden voor jou als belegger.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.