Bant Noorwegen weldra wagens op fossiele brandstoffen?

Noorwegen, een van de grootste olie-exporterende landen ter wereld, promoot wellicht binnenkort de elektrische wagen als dé auto van de toekomst. De vier belangrijkste politieke partijen zitten samen in conclaaf om de wagens op fossiele brandstoffen te verbieden en dit al vanaf 2025. Daarmee zet Noorwegen de toon in de discussie over de verbanning van diesel- en benzinewagens.

Nederland had ook 2025 voor ogen en India wil de wagens die rijden op fossiele brandstoffen tegen 2030 bannen. De Noren zien het wel zitten om binnen 9 jaar de vervuilende wagens compleet te verbieden. De gesprekken tussen linkse en rechtse partijen maken vorderingen maar tot een akkoord kwam het vooralsnog niet.

Elektrische wagen zijn nu al behoorlijk populair in Noorwegen. 24 procent van alle verkochte wagens in het Scandinavische land zijn elektrisch. Toch willen de Noren nog een stap verder gaan. Of ze hun rigoureuze plan willen doorvoeren middels een verbod of een andere manier, is nog niet geheel duidelijk.

Momenteel maakt de gas- en oliewinning ongeveer één vijfde uit van het bruto binnenlands product. De Noren beseffen maar al te goed dat dit niet kan blijven duren. Daarom zijn ze ook stevig op zoek naar sectoren die hun inkomsten kunnen diversifiëren. Of er een jobcreatie zal volgen in de slipstream van deze beslissing blijft een vraag. Tesla, momenteel ’s werelds belangrijkste elektrische wagenbouwer, juichte het overleg alleszins toe. Elon Musk tweette: “Net gehoord dat Noorwegen tegen 2025 geen klassieke wagens meer zal verkopen. Wat een schitterend fantastische land. Gasten, jullie rocken!!”.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.