Alternatieve beleggingen: varkensvlees

Investeren en beleggen moet niet altijd gaan over moeilijke producten die intelligente financiers zitten uit te dokteren. Soms zijn het ook heel gewone én verrassende zaken waarin je kan beleggen. Niet alleen bestaat de mogelijkheid om er in te beleggen, ze halen ook nog eens verdomd goede rendementen. Klaar om met opengesperde mond verder te lezen?

Het waren Bloomberg en Business Insider die begonnen met het oplijsten van de best presterende investeringen in de voorbije jaren. Verrassend genoeg doken daar wel erg buitengewone commodities op. Er zat er zelfs eentje tussen met een return van 465% op 1 jaar tijd.

Chateau Pavie Wine

De prestaties van wijn zijn overall momenteel niet om razendenthousiast van te worden. Toch zijn er enkele uitschieters op de markt, een markt die het afgelopen jaar gemiddeld 9,6% terugviel. Zo’n uitzondering is de elegantie Chateau Pavie, een bordeauxwijn met zeer hoge rendementen. Vooral de wijnen uit 1998, 1999, 2001 en 2004 staan op de radar bij heel wat wijninvesteerders.

Een fles Chateau Pavie uit 2004 haalt een jaarlijkse rendementsstijging binnen van ongeveer 14,3%. Over 3 jaar beschouwd zit de bordeauxwijn al aan een rendement van 24,1%. Een andere uitschieter is nog een Bordeaux-product: Chateau Latour haalde een return van 10,1%.

Klassieke racewagens

Eigenaars van oldschool racewagens haalden ook stevige rendementen. Met een rendement van bijna 40,7% schoten de prijzen doorheen het dak. De Mercedes Benz W196 Grand Prix uit 1954 haalde op een veiling het gigantische bedrag van 29,5 miljoen dollar. Meerwaarde: het was de wagen waar de legendarische coureur Fangio nog mee gereden had.

In dezelfde sector is er de Italiaanse renstal Ferrari die nog steeds een grote aantrekkingskracht uitoefent op beleggers. Vooral de wagens uit de jaren ’50 en ’60 spreken tot de verbeelding. Prijzen tussen de 10 en de 20 miljoen dollar zijn behoorlijk gangbaar. De Ferrari GTB NART Spyder haalde zelfs een duizelingwekkende 27,5 miljoen dollar op.

Conceptuele kunst

Kunst, zoals Marcel Duchamp ze creëerde, zit momenteel in een hausse. Zijn kunst steeg met een fabelachtige 465% Als je de prijzen op 3 jaar bekijkt dan nam de kunst nog altijd met meer dan 90% toe. Kunst kent wel vaker een steile opgang, kijk maar naar de werken van Picasso, Rothko, Cézanne en Gauguin. Bekende schilders die postuum werken verkochten aan meer dan 100 miljoen euro het stuk.

Grote namen, die vast bij iedereen minstens een belletje doen rinkelen. Anders is het met Vasudeo S. Gaitonde. Deze Indische schilder is vooral bekend in zijn thuisland. Daar werd in 1979 al een schilderij verkocht voor 3,8 miljoen dollar. Zijn werken halen een return van 198,1% per jaar.

Zeldzame munten

Gemiddeld nemen zeldzame munten ongeveer 10% toe in waarde, jaar na jaar. Een specifieke munt, een Britse munt uit 1559, steekt er echter met kop en schouder bovenuit en haalt 27,3% rendement. Andere munten van tussen de jaren 1500 en 1600 boeken rendementen van 20% en meer per 3 jaar.

Zoek het bij de boeren

In de Verenigde Staten heb je varkens (beperkt gewicht) en dan hebben ze er ook de nog ‘hogs’, heuse zwaargewichten waar behoorlijk wat vlees aanzit. Dé commodity met de hoogste rendementen zijn de hogs. Daar zit een rendement op van ongeveer 56%. Indrukwekkende cijfers voor wat varkensvlees.

Een ander product met lekkere returns is sojabonenmeel. Met een rendement van 18,5% doet dit product het stukken beter dan vee, rijst of hout.

(bron: Bloomberg Markets Magazine)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.