Investeren in een plantage

Plantages en rubberplantages in het bijzonder roepen na de schendingen van Leopold II nog altijd weerzinwekkende beelden op bij de meeste Belgen. Gelukkig liggen die tijden ver achter ons en roepen plantages bij beleggers associaties op van mooie rendementen. Hoewel we vanuit onze koloniale achtergrond onmiddellijk aan rubber denken, zijn er nog heel wat andere soorten plantages die interessante producten voortbrengen. We pikten er naast rubber nog een drietal andere plantages uit om in te investeren.

Glooiende groene heuvel, beplant met één enkel gewas. Een schril contract qua beeld met de lijzige grijze financiële markten. En toch gaan plantage en financiële markten hand in hand. De markten van de plantages drijven immers voort op het spel van vraag en aanbod. Analisten koesteren een stevig geloof in allerlei plantages net omwille van een steeds stijgende vraag en een achterblijven langs aanbodzijde. Als langetermijninvestering duiken tal van plantages en afgeleiden dan ook altijd weer op op allerlei advieslijstjes.

Investeren in plantages in globale markten

Plantages in zijn algemeenheid zijn een interessant beleggingsproduct omwille van de verscheidenheid. Je vindt ze over de ganse wereld, van Noord-Amerika tot diep in Azië. Maar ook de gewassen en producten kennen een grote diversiteit. Sri Lanka en China zijn de grootste thee-exporteurs ter wereld. Thailand voert dan weer het meeste rubber uit. Koplopers in het exporteren van palmolie zijn zonder twijfel Indonesië en Maleisië. Brazilië en de Verenigde Staten zijn de best producerende sinaasappellanden ter wereld.

Drank nummer 1: Thee

Theeplantages kunnen een financieel belang toegedicht worden omwille van hun enorme afzetmarkt, het is dan ook interessant om dergelijke plantages te investeren. Thee is immers wereldwijd de meest gedronken drank. Nationale drank nummer 1 bij de Chinezen en de Indiërs, samen toch goed voor een bevolking van 2,6 miljard personen. Bovendien blijft het aanbod van thee steeds vaker achter op de almaar groeiende vraag. Jaarlijks stijgt de prijs van de thee gemiddeld met 3%.

Basis van alle sappen

Net zoals thee zijn ook sinaasappelen een commodity die bij veel investeerders in het oog springen. De citrusvruchten worden geëxporteerd in kratten per ton, maar worden ook verwerkt in geconcentreerde sappen die dan weer dienen als basis voor heel wat andere sappen. Niet enkel de vruchten zijn een bruikbaar product maar ook de bladeren zijn verkoopbaar om thee van te maken. Het hout is ook een dankbaar zijproduct en de schillen geven een aroma wat dankbaar gebruikt wordt in de parfumindustrie.

Palmolie: stijgende vraag

Van alle plantaardige oliën is palmolie zonder twijfel de meest productieve. Gemiddeld brengt een hectare met oliepalmen 7 keer meer op dan gelijk welk ander gewas. In Indonesië en Maleisië produceert men momenteel ongeveer 85% van alle palmolie ter wereld. Het is ook die regio waar palmolie het meest gebruikt wordt. Analisten verwachten tegen 2025 een bevolkingstoename van ongeveer 1,2 miljard mensen. Een stijgende vraag en een licht groeiend aanbod maakt dat ook palmolie hoog op de investeerdersagenda staat.

Lees meer: Investeer in cacaoplantages of straks is er geen chocolade meer

Natuurlijk rubber: basis voor een goede band

Als laatste selecteerden we de rubberplantages. Wereldwijd wordt ongeveer 25 miljoen ton rubber geproduceerd, de helft daarvan in natuurlijk rubber gewonnen uit rubberbomen. Rubber is onontbeerlijk in heel wat sectoren waarvan de automobielindustrie onmiskenbaar de grootste is. Maar ook in latex (condooms, handschoenen,…) zit rubber verwerkt. Net zoals in heel wat matrassen, ballonnen, elastiekjes, etc. De mogelijkheden en toepassingen zijn zeer uitgebreid en maken daarom van natuurlijke rubber een gegeerd product.

Plantageholdings

Investeren in plantages kan op veel manieren. Je kan beleggen in plantages, maar je kan je ook richten op bedrijven die werken met een van deze producten. Wil je echter je risico wat spreiden dan zijn er ook holdings die verschillende producten en plantages over de hele wereld in portefeuille hebben. Ideaal voor een gediversifieerde portfolio. Socfinasia en Sipef zijn dergelijke bedrijven. Socfinasia is een beursgenoteerde dochteronderneming van nog een andere plantageholding namelijk Socfin. Het bedrijf beheert meer dan 50.000 hectare aan palmboom- en rubberplantages in Indonesië en Cambodja. Momenteel deelt het aandeel in de klappen, de prijzen voor palmolie en rubber zijn erg laag. Analisten verwachten, onder andere door een El Nino-effect, dat de prijzen opnieuw kunnen stijgen met positieve gevolgen voor de rubber- en palmoliemarkten.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.