Wat is Ethereum?

Ongetwijfeld heb je in de laatste maanden wel al berichten over de cryptocurrency Bitcoin gehoord. Deze wordt steevast gelabeld als het nieuwe digitale goud en een interessante investering in onzekere economische tijden. Echter, wordt Ethereum als volwaardig alternatief beschouwd én ondersteund door het bedrijfsleven.

Hoewel Bitcoin voorlopig nog met de meeste aandacht gaat lopen, bestaan er nog heel wat andere virtuele munten. Eén ervan is Ether, de jonge virtuele munt achter het Ethereum netwerk waarvan de waarde sinds begin dit jaar met maar liefst 3400% is toegenomen. De reden? De revolutionaire blockchaintechnologie én een grootschalige samenwerking met het bedrijfsleven onder de vorm van de Enterprise Ethereum Alliance. Ethereum is dus nu al de beleggingshype van 2017. Maar wat is Ethereum nu juist en wat maakt het zo speciaal?

Blockchain

Om te begrijpen wat Ethereum juist is, is het belangrijk om eerst het principe te begrijpen waarop Ethereum – en andere cryptocurrencies – gestoeld is: de blockchain. Een blockchain is niets meer dan een database die van nature gedecentraliseerd is. Net zoals bij een gewone database kan er dus allerlei informatie in opgeslagen worden. Het verschil met een gewone database zit hem in de intrinsieke veiligheid van een blockchain. Bij een blockchain wordt de informatie in de database nergens centraal bijgehouden. Alle informatie in een blockchain wordt verspreid naar een groot aantal nodes die deel uitmaken van een netwerk. Iedereen die een node draait bezit dus een kopie van de blockchain en dus de bijhorende informatie. Op die manier is een blockchain onmogelijk te hacken aangezien een hacker nergens centraal informatie kan gaan aanpassen. Als er immers ergens geknoeid wordt met een kopie van de blockchain zal het netwerk deze kopie gaan vergelijken met de andere kopieën en de besmette kopie gaan verwerpen. Zo blijft het netwerk gezond. Deze technologie kan dus op veel belangstelling rekenen vanwege de intrinsieke veiligheid.

Lees meerBitcoin – Alternatieve of risicovolle belegging?

Ethereum

Hoewel iedere cryptocurrency over deze blockchaintechnologie beschikt zijn er verschillende gradaties in de capaciteiten van deze blockchains. En laat dat nu net zijn wat Ethereum zo speciaal maakt. Bij Bitcoin kan de onderliggende blockchain enkel maar transacties tussen verschillende partijen gaan opslaan. Dit is niet onlogisch, aangezien Bitcoin ontworpen is als een peer-to-peer online betalingssysteem. De Ethereum blockchain daarentegen is veel geavanceerder omdat deze ook Smart Contracts of “slimme contracten” kan gaan verwerken. Slimme contracten zijn contracten waarbij geen tussenpersonen nodig zijn en die altijd uitgevoerd zullen worden als een aantal voorafbepaalde condities vervuld zijn.

Ethereum zelf is dan een softwareplatform waar ontwikkelaars applicaties (decentralized applications of dApps) op kunnen ontwikkelen die gebruik maken van dergelijke slimme contracten. Deze slimme contracten worden dan op de blockchain bewaard, zodat deze veilig zijn van nefaste invloeden van buitenaf.

Een voorbeeld van een dergelijke applicatie is bijvoorbeeld Golem, hier kan men de rekenkracht je computer gaan uitlenen aan bijvoorbeeld bedrijven die films moeten renderen. Jij krijgt hier dan een vergoeding voor. Dit gehele proces wordt dan geregeld door Smart Contracts zodat er geen sprake kan zijn van oplichting of wanbetaling.

Lees meerRijken wenden zich in vlaag van pessimisme tot bitcoin

De toepassingen van dergelijke applicaties en Smart Contracts zijn eindeloos. En dat heeft ook de belangstelling van de bedrijfswereld gewekt. Zo zouden banken bijvoorbeeld hun intra banktransacties veel gemakkelijker kunnen uitvoeren door middel van Smart Contracts omdat zo tussenpersonen zoals Euroclear en SWIFT wegvallen.

Ether

Het verschil tussen Ether en Ethereum is vrij simpel. Met Ethereum wordt altijd het Ethereum netwerk bedoelt. Het softwareplatform waar ontwikkelaars dus applicaties kunnen op schrijven. Ether is dan de bijhorende virtuele munt van het netwerk. Deze bestaat om ervoor te zorgen dat miners – dat zijn de mensen die het netwerk gezond houden – betaald worden voor hun diensten. Als jij dus een transactie uitvoert op het netwerk betaal je dus een klein bedrag aan transactiekosten, uitgedrukt in Ether, die naar de miners gaan. Ether is dus kort gezegd de brandstof van het Ethereum netwerk. Daarom is het ook interessant om in Ether te gaan beleggen, omdat deze altijd de onderliggende waarde van het netwerk gaat weerspiegelen.

Gilles Couvreur

Gilles Couvreur studeerde in 2017 af als Handelsingenieur aan de KULeuven, magna cum laude. Hij is sinds 2016 sterk geboeid door Ethereum en de mogelijkheden die eruit voortvloeien. In de zomer van 2017 heeft hij Ethergids opgericht, een Nederlandstalige informatieve website over beleggen in Ethereum.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.