De Bitcoin technologie kan de wereld veranderen

Moeilijk te vatten dat Bitcoins van de wereld een betere plek kunnen maken, niet? Het brede publiek associeert deze cryptomunten nog altijd met schimmige handelaren in drugs, wapens en andere criminele activiteiten. En plus is het ook nog eens zeer labiel: de waarde schommelt als een gek waardoor het meer op een casino lijkt dan een product waarop je een voorspoedige, stabiele toekomst bouwt.

 Volgens analisten is het systeem achter de Bitcoins, gekend als de “blockchain”, een historisch idee. Een idee met een enorme kracht om bepaalde zaken te hertekenen en grote sociale thema’s op te lossen. Velen hopen erop dat de blockchain ook een nieuwe start voor het internet kan betekenen. Nu wordt het wereldwijde web overspoeld door Facebook, de NSA en andere inlichtingendiensten. De voorstanders van de blockchain hopen dat de technologie een periode van transparantie, eerlijke handel en economische heroplevingen in gang zet.

“Wij geloven in de blockchain technologie als krachtige tool om wereldwijde welvaart te krijgen”, aldus Alex Tapscott, auteur van het boek “Blockchain Revolution: How the Technology Behind Bitcoin is Changing Money, Business and the World”. “De wereldeconomie groeit onverminderd voort, terwijl steeds minder mensen daar baat bij hebben”, volgens Tapscott, die het boek samen met zijn vader schreef, schuilt een deel van de oplossing in de blockchain technologie.

Wat is de blockchain technologie?

De befaamde blockchain kan je zien als een digitaal grootboek zonder centrale database. De gegevens worden voortdurend uitgewisseld: heen en weer, over de ganse wereld, tussen duizenden computers. Je kan de blockchain zien als een collectief brein, door niemand gecontroleerd en voor iedereen zichtbaar. Noch publiek, noch privaat. Als gebruiker worden jouw persoonlijke gegevens versleuteld of geëncrypteerd. Ze zijn zichtbaar en open maar kunnen enkel toegewezen worden aan een lange serie getallen, maar niet aan jou persoonlijk. Je kan er overigens terecht met veel meer dan enkel digitale munten. Zo kan je er ook aandelen, airmiles en digitale handtekeningen in onderbrengen.

De belangrijkste meerwaarde ten opzicht van het internet zoals we het nu nog kennen is volgens de Tapscotts: meer vertrouwen. Wanneer twee partijen een transactie afsluiten via de blockchain technologie, mogen beide partijen er ook zeker van zijn dat de transactie plaatsgevonden heeft. En voor de eeuwigheid genoteerd staat. ”De transactie is dan goedgekeurd door de massale medewerking en de bekrachtiging van een collectief belang en niet zozeer door grote bedrijven die hun motivatie halen uit woekerwinsten”, schrijven de Tapscotts. En een wijziging in het digitale grootboek is bijna een onbegonnen zaak, want dan moet er al een onderdeel gehackt worden, en ook de andere onderdelen die verwijzen naar dat specifieke onderdeel moeten op hun beurt gehackt worden. Een onbegonnen zaak, believers in de blockchain technologie noemen het dan ook een “onvergankelijk” systeem.

Wie zal gebruik maken van de blockchain?

Net zoals het internet in zijn begin jaren, zullen het de technisch onderlegde gebruikers zijn die als eerste instappen. Ook voor de blockchain technologie geldt hetzelfde, bij de start moest je een raar bestand downloaden op een twijfelachtige website. Maar vandaag zijn al grote stappen gezet richting mainstream en ging een deel van het mysterie wat verloren. “Mensen zullen vaak niet eens beseffen dat ze gebruik maken van de blockchain technologie, en velen zullen de techniek erachter al helemaal niet snappen”, aldus Alex Tapscott in een interview. Ook nu ziet hij paralellen met het ontstaan van het internet toen slechts enkelingen er in slaagden om naar een site te surfen of om een mail te versturen. Blockchain bedrijven zien zich dan ook niet als blockchain bedrijven zoals Google ook geen HTML-bedrijf is.

Tapscott ziet grote mogelijkheden in de blockchain technologie de komende jaren. Volgens de auteur kunnen twee grote problemen de wereld uit worden geholpen namelijk: de economische rechten en de economische integratie. Ongeveer 5,5 miljard mensen, vooral in ontwikkelingslanden, hebben het moeilijk om te bewijzen dat land of andere bezittingen hen toekomen. Daar kan blockchain helpen om hen een onbetwistbaar bewijs te leveren. Daarnaast zijn er zeker 2,5 miljard mensen die verstoten blijven van financiële tools zoals een bankrekening. Virtuele portefeuilles kunnen ook deze mensen een heel eind op weg helpen, zonder de kosten van het gangbare bankennetwerk. Met een smartphone en een internetverbinding heb je genoeg om toegang te krijgen tot een globaal netwerk, waarbij je je kan beroepen op een betrouwbaar mechanisme om geld te beheren en over te brengen. Wie nu vanuit de Verenigde Staten 100 dollar wil sturen naar India betaalt via diensten als Western Union daar ongeveer 11 dollar kosten op.

Niet enkel particulieren zullen de vruchten van deze technologie kunnen plukken. Ook overheden kunnen de geldstromen beter beheren. Momenteel gaan miljarden dollars of euro’s verloren en blijven ze plakken bij malafide stromannen. Voormalig VN secretaris Ban Ki Moon schat dat ongeveer 30% van de ontwikkelingshulp niet op de eindbestemming geraakt. Met de blockchain technologie kunnen al die tussenpersonen uitgeschakeld worden. Rechtstreeks van de verzender naar de ontvanger, volledig open en transparant en bovendien traceerbaar van start tot finish.

(Bron: fastcoexist.com)

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.