Bitcoin aantrekkelijk voor veel rijken

Het idee van de overlever, de eenzame pessimist die zich voorbereid op het einde van de wereld door zich op te sluiten in zijn bunker vol goud, is niet helemaal weggeëbd. Het beeld mag wel wat moderner want de bange rijken wenden zich nu tot de digitale munten en met name de Bitcoin.

De overlevers van vandaag, vermogenden en rijke individuen met verschillende achtergronden, wenden zich tot allerlei alternatieven. Enerzijds vrezen ze de toekomst van de hedendaagse maatschappij met zijn ziektes, oorlogen, terrorisme en politieke turbulentie. Anderzijds omarmen ze nieuwe initiatieven zoals de Bitcoin.

Voorstanders van Bitcoin als een globaal betaalmiddelen zien de voordelen van een digitale gedecentraliseerde munt wel in. Bij een wereldwijde ramp of zelfs een wereldoorlog is deze munt een speerpunt in de wereldvisie van die overlevers. Een munt niet gebonden aan een centrale bank of aan een natie en dus niet blootgesteld aan alle risico’s die daarmee gepaard gaan. Een verademing voor de doemdenkers.

Lange tijd was goud de standaard voor dergelijke pessimisten en overlevers. Maar in een hedendaagse maatschappij waarin het stockeren van goud niet als veilig wordt beschouwd, en al helemaal niet als je slechte tijden verwacht, is er zoiets als het nieuwe digitale goud, de Bitcoin. Een zegen voor deze rijken, zo blijkt.

Lees meer: Bitcoin is beleggen in digitaal goud

En toch zijn er ook wat pijnpunten in dit verhaal. Zo is internettoegang een absolute noodzakelijkheid voor wie wil handelen in Bitcoins. Niet enkel de handel maar zelfs in het prille begin: het zogenoemde ‘minen’ of genereren van Bitcoin vraagt al wat digitale inspanningen. En daar schuilt het elitaire karakter van deze gedecentraliseerde munt al in. Niet iedereen ter wereld heeft de toegang tot computers en internet. En toch beschouwen heel wat pessimisten Bitcoins als een veilige haven tijdens een onzekere toekomst. Benieuwd wat dit zal betekenen voor de keurs van de crytopmunt.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.