Volatiliteit koers bitcoin

Bitcoin beloofde een alternatief te vormen voor ons huidig monetair systeem. Velen zagen er wel heel wat potentieel in en investeerden massaal in de digitale munt. Een grootse klim was begonnen om nu echter al even snel opnieuw ineen te zakken. Wat de koers van Bitcoin in de toekomst zal doen, is nog niet duidelijk. Wat we wel met zekerheid kunnen stellen: de koers van Bitcoin is wel heel volatiel. Waarom dat zo is? Wij zochten het uit en kwamen met vijf belangrijke redenen op de proppen.

1. Sterke invloed van buitenaf maakt de koers van Bitcoin volatiel

De koers van Bitcoin steeg snel door de vele beleggers die er hun eigen rijke toekomstmuziek in zagen. Het waren lang niet alleen professionele investeerders maar ook gewone huismannen en -vrouwen. Die laatsten investeerden vaak onder invloed van externe factoren. Succesverhalen in de media waren er alvast één van. Nu de verhalen de andere kant opgaan laten zij het opnieuw afweten.

Lees meerHoe kan je beleggen in Bitcoins? Volg dit stappenplan

Een grote groep investeerders kunnen we dan ook beter omschrijven als gelukzoekers dan als financieel experts. Voor die laatste is de externe invloed trouwens ook niet mals: overheden die de digitale monetaire markt trachten te reguleren, laten alvast een wrange nasmaak achter.

2. Fiscale invloeden

Bitcoin werd lang gezien als een investeringsmiddel waar overheden geen grip op hadden. Nu steeds meer overheden aangeven dat de winsten die uit Bitcoin voortvloeien ook aangegeven moeten worden, wordt het allemaal een stuk minder interessant.

In principe moeten we ook in België eventuele winsten aangeven in onze personenbelasting. Hoe de fiscus een en ander juist gaat controleren? Dat weten we nog niet helemaal. Toch zijn gelijkaardige signalen in andere landen voldoende redenen voor talloze beleggers om nu toch maar veiligere oorden op te zoeken. Of hoe de overheid en de ficus de koers van Bitcoin volatiel maken.

3. Uiteenlopende waardepercepties

Wanneer we de waarde van Bitcoin bepalen, kunnen we dat doen aan de hand van twee percepties: Bitcoin als betalingsmiddel en Bitcoin als beleggingseenheid. Als betaalinstrument kunnen we alvast duidelijk zijn: de prijzen swingen de pan uit, de transactietijden lopen op en ook de transactiekosten zijn niet meer zo aangenaam. We merken dan ook dat Bitcoin steeds meer naar een beleggingsinstrument is geëvolueerd waarbij het geloof in het gehele cryptosysteem bijna een emotionele rol lijkt te spelen. Toch is de interne twist waar Bitcoin mee te kampen heeft één van de medeoorzaken die de koers van Bitcoin volatiel maken.

4. Sneeuwbaleffect

Eigenlijk haalden we het al aan bij ons eerste puntje, maar de invloed van buitenaf mogen we echt niet onderschatten. We merken dat Bitcoin vaak te kampen heeft met een sneeuwbaleffect. Goede resultaten worden in de media uitgesmeerd en zorgen ervoor dat er nog meer mensen aan het investeren gaan. Goede resultaten volgen goede resultaten dan ook op.

Lees meerLijkt de cryptocurrency bubble op de dotcom of de vastgoed zeepbel?

Komen er slechte resultaten? Dan komt de ene na de andere terugval opnieuw in de media. Steeds meer investeerders beginnen te verkopen en het sneeuwbaleffect zorgt voor een toenemende daling van de koerswaarde. Uiteraard wordt dat ook ondersteunt door andere oorzaken die de volatiliteit van Bitcoin vorm geven.

5. Volatiliteit aan de oorzaak

Tot slotte moeten we ons nog een bijkomstige vraag stellen: is de volatiliteit wel nog de boosdoener van de huidige dalende trend? Vooral in het verre verleden was Bitcoin heel erg volatiel. Indien we de huidige cijfers vergelijken met die uit het verleden merken we toch wel dat Bitcoin een stuk stabieler is geworden. Helemaal stabiel zullen we Bitcoin zeker nooit nemen, maar als je weet dat we vroeger spraken over wijzigingen tot 5.000 % op één maand, dan is dat toch wel andere koek.

Sommige economen spreken daarom van een omgekeerd effect. De laatste maanden is de volatiliteit van Bitcoin beginnen afnemen en zien gelukzoekers niet langer hun heil in deze cryptomunt. Terwijl de volatiliteit van Bitcoin afneemt neemt ook de vraag in de cryptomunt af waardoor de koerswaarde daalt. Als deze theorie klopt, dan zullen ook andere cryptomunten een gelijkaardige trend doormaken. Is de koers van Bitcoin volatiel? Dat zeker. Maar is de afgenomen volatiliteit een oorzaak voor de huidige dalende trend? Misschien wel.

De Beleggersgids Redactie

De Beleggersgids redactie schrijft over beleggen, investeren in vastgoed, geld en alternatieve vormen van investeringen. Nieuws, opinies, informatie en veel meer.

Gerelateerde artikels

Een reactie achterlaten

Jouw naam verschijnt bij de reactie, jouw email adres wordt niet gepubliceerd. Alle reacties worden voor publicatie gelezen en goedgekeurd.